Türkiye Ağız Diş Sağlığı Profili Araştırması

Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü

Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü tarafından, ülkemizdeki ağız ve diş sağlığı hizmetlerini gelişmiş ülkelerin düzeyine yükseltmek, ağız ve diş sağlığı hastalıklarının toplum içindeki görülme sıklığını belirlemek, ilgili risk faktörlerine ilişkin verileri analiz etmek, bölgesel ve ulusal programların yapılmasında gereken veri tabanını oluşturmak amacıyla Türkiye Ağız Diş Sağlığı Profili Araştırması (TADSAP)  başlatılmıştır.

       Araştırma, Dünya Sağlık Örgütü’nün 2013’te revize ederek yayınladığı “Ağız Sağlığı Araştırmaları–Temel Metotlar” rehberi baz alınarak planlanmıştır.  Araştırma sonucunda elde edilen veriler ile Dünya Sağlık Örgütü Küresel Ağız Sağlığı Bankasında ülkemizin ağız ve diş sağlığı bilgilerinin güncellenmesi mümkün olacaktır. Standart kriterlerin kullanılması ile uluslararası alanda kıyaslamaların yapılabilmesi de mümkün olacaktır. 

        Bu kapsamda ilimizde Battalgazi Sarıcıoğlu Mahallesi, Yeşilyurt Koyunoğlu Mahallesi, Doğanşehir Fındık Mahallesi, Kale Düztarla Mahallesinde bir diş hekimi ve bir sağlık personeli ile TÜİK tarafından belirlenen adreslerde anket ve ağız diş muayeneleri gerçekleştirilecektir.

        Hedef yaş grupları Dünya Sağlık Örgütünün belirlediği (5)-(12)-(15)-(35/44)-(65/74) kılavuz yaş gruplarıdır.

    Ülkemiz için oldukça önemli olan bu araştırmadan elde edilecek veriler; risk faktörlerinin belirlenip uygun koruyucu uygulamaların oluşturulması, kaynakların kullanımının planlanması gibi pek çok konuda ağız ve diş sağlığının iyileştirilmesi için oluşturulacak politikalara yön verecektir.

Bakmadan Geçme