Tüm maaşlar ona göre hesaplanıyordu ama...

Devlet memurları için tüm hesaplamalarda en yüksek devlet memuru makamı olan Başbakanlık müsteşarının maaşı dikkate alınır. Ancak o makam kaldırılıyor.

SON anayasa değişikliğine göre 2019’da yürürlüğe girecek Cumhurbaşkanlığı sistemiyle vekil ve üst düzey bürokrat maaşlarına, “en yüksek devlet memuru” olarak temel oluşturan Başbakanlık müsteşarlığı ile birlikte Cumhurbaşkanlığı genel sekreterliğinin ortadan kalkacak olması, yeni dönemin “en yüksek devlet memuru”nun kim olacağı sorusunu gündeme getirdi.
Milletvekilleri, tüm yargı mensuplarının maaşları belirlenirken en yüksek devlet memurunun maaşı kriter olarak kabul ediliyor. Memurlara verilen özel tazminat hesaplamalarında ve kurul başkan ile üyeliklerinin maaş hesaplamasında yine en yüksek devlet memuru maaşı esas alınıyor. Anayasa değişikliğinin referandumda kabul edilmesinin ardından Meclis ve bürokrasi kulislerinin güncel tartışma başlıklarından biri en yüksek devlet memurunun kim olacağı haline geldi. “Bu konuda bir boşluk oluşmaması için mutlaka bir düzenlemeye gidilmesi zorunluluğu var” değerlendirmesi öne çıkarken, kulislere yansıyan ilk çalışmalarda, milletvekilleri, yargı üyelerinin maaşları ve memurların özel tazminatları için kıstas kabul edilen en yüksek devlet memuru ifadesinin yerine katsayı ve gösterge konulmasının yeterli olabileceği, ancak milletvekili maaşları için Anayasa’da ‘en yüksek devlet memuru” ifadesi yer aldığı için buraya bir makam yazılması gerekebileceği vurgulanıyor.
YASADA HÜKÜM VAR
Bürokraside yapılan çalışmalarda en yüksek devlet memuru ifadesinin yerine Başbakanlık müsteşarının gösterge ve katsayılarının konulmasının yeterli olacağı düşünülüyor.
KAYNAKHÜRRİYET

Bakmadan Geçme