Tarihi Yapıtların Korunarak Gelecek Kuşaklara Taşınması Gerekmektedir

AK PARTİ MİLLETVEKİLİ BÜLENT TÜFENKCİ, TARİHİ KONAKLARIN RESTORASYON ÇALIŞMALARINI İNCELEDİ

Gümrük ve Ticaret Eski Bakanı, AK Parti MKYK Üyesi ve Malatya Milletvekili Bülent Tüfenkci, Yeşilyurt’un tarihi ve kültürel geçmişine uygun olarak restore edilen Yeşilyurt Konaklarındaki çalışmaları inceledi. Milletvekili Tüfenkci, Yeşilyurt’un geçmişten geleceğe taşınacak kültürel zenginliklerini ortaya çıkarmaya yönelik çalışmalara gereken desteği verdiklerini söyledi.

“YAPILAN ÇALIŞMALARLA TARİH YENİDEN GÜN YÜZÜNE ÇIKIYOR”

Hıroğlu Mahallesinde tarihi konakların restorasyon çalışmalarını yerinde inceleyen AK Parti MKYK Üyesi ve Malatya Milletvekili Bülent Tüfenkci, Yeşilyurt’un tarihi konaklarını kültürel yapılarına uygun olarak restore ederek gelecek kuşaklara taşımak adına ciddi yatırımlar yapan Yeşilyurt Belediyesinin çalışmalarını takdirle karşıladıklarını söyledi.

“ÇINAR BAŞKANIN DUYARLILIĞINI VE HASSASİYETİNİ TAKDİRLE KARŞILIYORUZ”

Yeşilyurt’un iç ve dış turizmde hak ettiği konuma ulaşması noktasında tarihi konakların, camilerin ve evlerin restore edilmesinin büyük önem taşıdığını ifade eden AK Parti Milletvekili Bülent Tüfenkci, “ Örf, adet, gelenek ve görenekleriyle sağlam bir tarihe sahip Yeşilyurt’umuzun farklı bölgelerinde bulunan tarihi evlerin, camilerin, konakların ve köprülerin aslına uygun olarak restore edilmesine yönelik başlatılan bu tür hizmetleri önemsiyoruz ve sürekli destekliyoruz. Yeşilyurt Belediyemizde tarihi değerlerimizi yaşatmak ve gelecek kuşaklara taşımak adına çok ciddi yatırımlar yapmaktadır. Belediye Başkanımız Sayın Mehmet Çınar’ın bu konudaki duyarlılığını ve hassasiyetini gerçekten takdirle karşılıyoruz. Tarihi değerlerimize sahip çıkmak adına aktif ve verimli çalışmaların hayata geçtiğini görmek buranın bir evladı olarak bizleri memnun etmektedir.  Tarihi Konaklarımızın sadece müze olmaktan ziyade içerisindeki hizmet alanlarıyla sürekli ziyaret edilebilecek fonksiyonel özelliklere kavuşacak olması da ayrı bir önem taşımaktadır. Emeği geçen başta Belediye Başkanımız olmak üzere herkese teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

“GEÇMİŞTEN GELECEĞE TAŞINMASI GEREKEN ÇOK ÖZEL VE KIYMETLİ BİR KÜLTÜRE SAHİBİZ”

Yeşilyurt’un uluslar arası turizm camiası tarafından yakından tanınmasını sağlayacak projelere ağırlık verdiklerini söyleyen Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar ise, “Yeşilyurt’umuzun geçmişten geleceğe taşınması gereken kültürel zenginliklerimizi gün yüzüne çıkarmak için çalışıyoruz. Tarihî yapıları onararak tarihe sahip çıkmış olmanın yanında alternatif turizm bağlamında bir güzergâh oluşturmayı hedefliyoruz. Ecdat yadigârı tarihi eserlerimizi aslına uygun olarak restore ederek Yeşilyurt’un çok sağlam bir geçmişe dayanan kültürel varlıkları, konakları, camileri ve diğer tüm güzelliklerini yerli ve yabancı turizme kazandıracağız.” dedi.

“TARİHİMİZİ YANSITAN EVLERİMİZİN İÇ VE DIŞ MEKÂNLARININ KALİTESİNİ ARTIRIYORUZ”

Restorasyon projesinin detayları hakkında bilgiler paylaşan Başkan Çınar, “Hıroğlu mahallemizde bulunan tarihi konakların sadece müze olarak değil, içerisinde hayatın aktığı, farklı fonksiyonlara sahip hizmet alanlarıyla canlı konaklar olarak yeniden hizmete sunmak adına restorasyon çalışmaları tüm hızıyla sürmektedir. Zaman içerisinde gerek iklimsel koşullar gerekse de burada ki yaşamsal durumlardan dolayı yıkılmaya yüz tutan evlerimizin içerisinde var olan tarihi geçmişi ve burada var olan kültürü restorasyon çalışmalarıyla gün yüzüne çıkartıp, canlandırmak adına ciddi yatırımlar yapıyoruz. Tarihi konaklarımızın aslına uygun olarak hazırladığımız projeyi Sivas Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulundan geçirdikten sonra restorasyon işlemlerine hız verdik. Gerekli resmi yazışmalar ve ihale sürecinin tamamlanmasından sonra uzman ekiplerin gözetiminde hazırlanan proje çerçevesinde öncelikle binaların statik yapısını güçlendirdik. Üç aşamalı projelendirme şekliyle çalışmalarımızı yürütüyoruz.  Öncelikle ilk zamanda yapılmış projesi, ardından mevcut hal projesi ve akabinde aslına uygun olarak hazırladığımız proje üzerinde restorasyon çalışmalarını sürdürmekteyiz. Tarihi konaklarımızın taşıyıcı kolonlarına gerekli müdahaleleri yaptık, korunması gereken alanları titiz bir çalışmayla muhafaza ettik. Kamulaştırma işlemi tamamlanan 13 tarihi evimizin ikisini butik otel, dördünü ise yöresel yemekler ve yöresel ürünlerin satışının yapılacağı nostaljik mekânlara dönüştürüp, tarihimizi yansıtan bu evlerimizin iç ve dış mekânlarının kalitesini artıracağız.3.Millet Kıraathanemizi de bu tarihi yapılar içerisinde hizmete sunacağız. Tarih kokan evlerimizin aslına uygun olarak restore edilmesi ve hizmet sunulması Yeşilyurt’un iç ve dış turizmde hak ettiği konuma ulaşmasında katkı sağlayacaktır. Yeşilyurt’ ta ki turizm potansiyeline büyük bir ivme kazandırmasının yanında  bölgemize canlılık ve renklilik getirecek olan restorasyon çalışmalarına büyük bir özen gösteriyoruz. İlçemizin eşsiz kahvaltılıkları ve yemeklerini gastronomi dünyasına kazandırmak adına başlattığımız ‘ Lezzet Vadisi’ projemiz kapsamında da bu bölgemizin damaklarda farklı lezzet bırakan yemeklerinin tanıtımını da yapmış olacağız. Bölgemizde ki butik otel eksikliğini bu projeyle de gidermiş olarak yerli ve yabancı turistleri burada misafir etme fırsatı yakalayacağız. Binaların bize teslim edilmesinden sonra iç tefrişatı da tamamlayarak hizmete sunacağız” diye konuştu.

“SAYIN BAKANIMIZ İLGİSİNİ VE DESTEKLERİNİ HİÇ BİR ZAMAN BİZLERDEN ESİRGEMEMİŞTİR ” 

Başkan Çınar konuşmasının sonunda; “Yeşilyurt’un tanıtımı noktasındaki projelerimize sonuna kadar destek veren, sahip çıkan, fikir ve düşünceleriyle yanımızda olan Gümrük ve Ticaret Eski Bakanımız, AK Parti MKYK Üyemiz ve Malatya Milletvekilimiz Sayın Bülent Tüfenkci’ye de yatırımlarımız hakkında bilgiler paylaştık, ilgisi ve desteklerinden dolayı hemşerilerim adına teşekkürlerimi sunuyorum” diye konuştu.

Bakmadan Geçme