Tanzim Satış Çözüm Değil Asıl Olan Tarım Politikasıdır

Hatem DENKTAŞ Birleşik Kamu İş Konfederasyonu Malatya Temsilcisi Eğitim İş Sendikası Malatya Şube Başkanı

AKP hükümeti ülkemizi gıda krizine sürüklemektedir. Ekonomik kriz yok denilse de ülkedeki gıda krizi çarşıda ve pazarda kendini göstermektedir.   AKP iktidarı halkın en temel besin ihtiyaçlarını karşılayamamaktadır. 

AKP iktidarının 17 yıllık ekonomi politikaları ülkemizi “gıda kuyruklarına” mecbur etmiştir. AKP iktidarı; ucuz soğan, patates, biber ve patlıcan bulamayan yurttaşları tanzim satış kuyruklarına mahkûm etmiştir.

AKP iktidarının uygulamaya koyduğu tanzim satış uygulaması çözüm değildir, tarım ve hayvancılık politikası olmadan başarılı olamayacaktır. Yerel seçimle sınırlı olacak tanzim satış uygulaması seçim sonrasında ortadan kaldırılacaktır.

Tanzim satış noktalarında, rekor fiyatlara ulaşan domates, biber, patlıcan, salatalık, ıspanak, soğan ve patates satılmasıyla sınırlı olacaktır. Sınırlı ürün satılacak olması bile başlı başına bir sorundur.

Yurttaşlar, mutfağına girmesi gereken diğer ürünleri nereden alacaktır. Ayrıca vatandaşların gıda karşısındaki satın alma gücü tanzim satış noktalarında yetersizdir ve kota sınırı bulunmaktadır.

Ülkemizin neresine giderseniz gidin gıda fiyatları ateş pahasıdır.  AKP iktidarı, ülkemizin diğer kentlerindeki gıda sorunlarına kayıtsız görünmektedir.

İstanbul ve Ankara’da tanzim satış noktaları kurarak gıda sorunu çözülmeyecektir. 15 milyonluk İstanbul nüfusunun ve 6 milyonluk Ankara nüfusunun, gıda ihtiyaçlarını tanzim satış noktaları kurarak çözmek gerçekçi değildir.

Gıda fiyatlarını artıran etkenler ortada durduğu sürece bu uygulama sorunları daha da büyütecektir. Kuyruğa girme fırsatı olanlar pazara, markete göre daha ucuz fiyat olanağı bulabilir ancak bu uygulamanın en büyük zararı küçük esnafa olacaktır. 

AKP iktidarı yurttaşları kandırmaktan vazgeçmelidir, fiyatları artıran esnaf, halci, pazarcı veya stokçu değildir.  Ülkemizi inşaat rantına açarak tarım alanlarını yok edilmesini sağlayanlar ile yatırım ve üretime öncelik verecek çalışmaları zorlaştıran anlayıştır. Yerli tohum, yerli ilaç ve yerli gübre planlarını ortadan kaldıranlar ile çiftçinin taşıma maliyetlerini artıran uygulamalardır.

Ülkemizdeki dar ve sabit gelirli üzerinde gıda enflasyonu baskısı tanzim satış kurulmasıyla gün yüzüne çıkmıştır. Yurttaşlarımız artık mutfağındaki temel besin maddelerini dahi karşılayamaz duruma getirilmiştir. Hayat pahalılığı yurttaşlarımızın açlık ve yoksullukla boğuşmasına neden olmaktadır.

Gıda enflasyonu altında inim inim inleyen yurttaşların tek beklentisi ucuz gıda ihtiyacıdır.

Ve diyoruz ki;

AKP iktidarı her şey yolundaymış gibi yapmaktan vazgeçmelidir. AKP iktidarı, depo basarak gıda fiyatlarını düşüremeyeceğini anlamıştır. Paralı özel köprü ve yollar yapmakla övünen anlayış; ülkemizi soğan, patates, biber ve patlıcan kuyruğuna sokmuştur.

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu olarak; maalesef tanzim satış uygulamasının geçici bir çözüm olduğunu belirtiyoruz ve korkumuz da diğer gıdalara sıçramasıdır. Ülkemizi açlığa ve sefalete mahkûm edenler ile tarım ve hayvancılık politikasını bitirenlerden gerçekçi çözüm beklemiyoruz.

 

Hatem DENKTAŞ

Birleşik Kamu İş Konfederasyonu Malatya Temsilcisi

Eğitim İş Sendikası Malatya Şube Başkanı

Bakmadan Geçme