Sivas Belediyesi Geri Dönüşümde Öncü

Sivas Belediyesi, gelecek nesillere daha yaşanabilir bir çevre bırakmak hedefiyle geri dönüşüm yelpazesini gün geçtikçe genişletiyor.

Sivas Belediyesi, gelecek nesillere daha yaşanabilir bir çevre bırakmak hedefiyle geri dönüşüm yelpazesini gün geçtikçe genişletiyor.

Bu minvalde; atık kâğıt, plastik, cam, kompozit, bitkisel yağ, pil, tekstil ürünleri, ayakkabı, araç lastiği, elektrikli ve elektronik eşyalar gibi birçok farklı alanda geri dönüşüm yapılarak geleceğimize ve ülke ekonomisine kazanç sağlanıyor.

Okullar ve kamu kurumlarında ise çevre bilinci, geri dönüşüm ve sıfır atık gibi konularda eğitimler düzenlenerek bu alanda toplumda bir farkındalık oluşturulması hedefleniyor.

Belediye tarafından şehir genlinde günlük 15 ton ambalaj atığı toplanarak geri dönüşüm sürecine dâhil ediliyor. Bugüne kadar toplanan ambalaj atıkları sayesinde 223.380 adet yetişkin ağacın kesilmesinin önüne geçildi.

Sivas’taki tüm muhtarlıklar, okullar ve talep edilen bölgelere yerleştirilen atık yağ toplama üniteleri sayesinde ise atık yağların toprağa, suya ve dolayısıyla tüm canlılara vermiş olduğu zararı en aza indirmek için büyük çaba gösteriliyor.

Öyle ki, vatandaşların 444 58 44 numaralı çağrı merkezini araması halinde evlerinde biriktirdikleri atık yağları görevliler gidip teslim alıyor. Şimdiye kadar 109.804 litre atık bitkisel yağ toplanarak 109.804.000.000 litre suyun kirlenmesi önlendi.

Öte yandan atık pillerin toplanması için tüm okullarda düzenlenen yarışmalar sonucunda 15.553 kilogram atık pil toplanarak 62.132 metrekare toprağın kirlenmesinin önüne geçildi.

Kullanılmış elektrikli ve elektronik atıklar da yine evlerden ve iş yerlerinden alınarak geri dönüşüme dâhil ediliyor. Bu alanda ise sadece bir yıl içerisinde 3040 kilogram atık toplandı.

Şehrin değişik noktalarına yerleştirilen 90 adet kullanılmış giysi ve ayakkabı kumbarası sayesinde ise vatandaşlar eskiyen kıyafet ve ayakkabılarını geri dönüşüme gönderebiliyor. Buradan elde edilen gelir ise Gıda Bankası aracılığıyla ihtiyaç sahiplerine gönderiliyor.

Sağlık kuruluşlarında ortaya çıkan tıbbi atıklar da yönetmelik kapsamında toplanarak bertaraf ediliyor. İl genelinde aylık ortalama 75 ton tıbbi atık toplanıyor.

Katı atık düzenli depolama tesisinde kurulan sistemle çöpten elektrik enerjisi üretiliyor. Bu enerji ile ortalama 10.000 hanenin elektrik ihtiyacı karşılanıyor. Yine çöp depolama sahasına kurulan ön ayrıştırma tesisi ile günlük ortalama 5 ton ambalaj atığının geri dönüşümü sağlıyor.

Çevre bilinci, geri dönüşüm ve sıfır atık konularında ise bir yıl içerisinde 174 okulda 21248 öğrenciye eğitim verildi.

Bakmadan Geçme