Sigorta Sektöründe Neler Oluyor?

  • Son zamanlarda trafik sektöründe yaşanan gelişmeler sigorta sektörünü de hareketlendirdi. Bu gelişmeler üzerine sigorta sektöründe ismi sıkça duyulan genç dinamik sigortacı Engin CEYAN ile gündemi değerlendirdik. CEYHAN'ın bu açıklamalarını siz

  • Son zamanlarda trafik sektöründe yaşanan gelişmeler sigorta sektörünü de hareketlendirdi. Bu gelişmeler üzerine sigorta sektöründe ismi sıkça duyulan genç dinamik sigortacı Engin CEYAN ile gündemi değerlendirdik. CEYHAN’ın bu açıklamalarını siz değerli okurlarımız için haber yaptık.
  • Sizi tanıyabilir miyiz ?
1982 Malatya Doğumluyum. İlkokuldan Üniversite’ye eğitim sürecimin tamamını Malatya’da tamamladım. Yaklaşık 5 yıla yakın bir süredir Sigorta Sektöründe faal acente olarak çalışmalarımı sürdürmekteyim.
  • Sigorta sektörünün gidişatını nasıl değerlendiriyorsunuz ?
Finans sektörünün önemli kollarından olan ve nitelikli iş gücünün büyük önem taşıdığı sektörde sigorta mesleğinin temel taşının biz acenteler olduğunu düşünmekteyim. Ancak sektörün ve bizlerin dinamizminin çıkarılan yönetmelik ve kanunlar ile sekteye uğratıldığı kanısındayım. Özelliklede sigorta kültürünün yeterince alt seviyelerde yer aldığı ilimizde zorunlu poliçelerin haricinde diğer mevcut sigorta branşlarının satış ve pazarlamasının gayet güç olduğu aşikarken, zorunlu poliçelerde de şirketlerce uygulanan düşük komisyon politikası ilerleyen süreçte birçok meslektaşımızı sıkıntıya sokacaktır ki bu konuda yanılıyor olmayı temenni ediyorum.
  • Tavan fiyat uygulaması ile ilgili ne düşünüyorsunuz ?
Sektör adına maça çıkan yetkililer ya tribüne ya ekrana oynuyorlar.Bu süreçte, hedefi belli olmayan kadrolarca çıkılmış bir maç bence.16 Nisan Referandumu öncesi birçok soru işaretiyle yüksek fiyatlardan mustarip vatandaşlarımız lehine iyi niyet politikası ile atılmış önemli bir adım,ancak sektörün hemen hemen tüm yükünü üstlenmiş biz acenteler ve bağlı olduğumuz şirketler açısından iyi niyeti tartışılır bir uygulama. Devletin şirketlere göstermiş olduğu sarı kart, biz son dakikasını oynayan acentelere kırmızı kart olarak yansımış, mağlubiyetin faturası da komisyonları düşürülmek suretiyle biz acentelere kesilmiştir. İşin sonu nereye gider bilemeyiz ancak ilerleyen süreçte işin akıbetini hep beraber takip edip göreceğiz.
  • Şirketlerin taksit sayısını düşürdüğü doğrumu ?
Öncelikle bu uygulamanın sadece trafik sigorta poliçeleri için olduğunu belirtmek isterim. Diğer tüm branşlar da taksit uygulaması devam etmektedir. Tavan fiyat uygulaması ile birlikte bir iki şirket haricinde tüm şirketler taksit sayısını 1 e düşürmek suretiyle, peşin poliçe satım yolunu seçmiştir. Ancak bu uygulamanın zorunlu poliçelerin satılabilirliği açısından ilerleyen süreçte şirketleri zora düşüreceği ve uzun sürmeyeceği öngörüsündeyim.
  • Acente olarak öneriniz nedir ?
Hükümetimizin mutlaka ki başarılı olduğu sektör ve yapılar vardır, ancak sigorta sektörü konusunda sınıfta kaldığı kanısındayım. Yönetmeliği her geçen gün değişen bir sektör daha bilmiyorum. Ben yaptım oldu sistem ve ideolojisiyle yürütülmemeli sektör. Sayın yetkililer sektör adına alınacak kararlarda işin uzmanları ve şirket temsilcileri ile beraber vatandaşla birebir diyalog içerisinde olan ve piyasanın nabzını tutan önemli satış kanalı olan biz acentelerden de temsilcileri masaya oturtmalı düşüncesindeyim. Dernek Başkanlığına adaylığınız söz konusumu ? Sektöre ömrünü adamış,  mesleki tecrübeye sahip ve sonsuz saygıma haiz abilerimizce, henüz gözlemleyemediğimiz çalışmalarını, yakınen takip etmeye çalıştığımız anti demokratik ortamda kurulan ve ben yaptım oldu sistemiyle yürütülen bir derneğimiz mevcut tabiki. Başkan adaylığımız henüz söz konusu değil, ancak sektörde birlikten öte bir bütünlüğe ulaşmak maksadıyla kardeşlik ve dostluk adına arkadaşlarımızla yapmış olduğumuz çalışmalar mevcut ve bu çalışmalarımızın ilerleyen günlerde tüm meslektaşlarımızla beraber derneğimize birlik, bütünlük namına kazanım ve fayda getireceği düşüncesindeyim. Haber& Foto: Erdal ÖZTÜRK

Bakmadan Geçme