Oda Aidatları da Yapılandırma Kapsamında

Attarlar Esnaf Odası Başkanı Sinan Cavlak,

Attarlar Esnaf Odası Başkanı Sinan Cavlak, 7143 Sayılı Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması Kanunu ile sağlanan fırsatların esnaflarımız açısından kaçırılmaması gereken bir fırsat olduğunu dile getirerek, bu yapılandırmaya oda aidat borçlarının da eklenmesinin sevindirici olduğunu söyledi.

Cavlak, “Resmi Gazetede yayımlanan Vergi Yapılandırması ile SGK, MTV, Oda Aidat borçları gibi birçok kalemin eklenmesi tarihi bir fırsattır. Esnaf ve Sanatkârlarımızın Maliye Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu ve Belediyelere olan borçlarının birçoğunda yapılandırmaya gidilmiştir. Kanuna göre süresinde ödenmeyen Oda Aidatlarının gecikme zamlarından vazgeçilmiştir. Bu kanun ile gecikmeden kaynaklı zamların alınmayacak olması esnaflarımız açısından olumlu olmuştur.

Attarlar Esnaf Odası Başkanı Sinan Cavlak, uygulamaya ilişkin Resmi Gazetede açıklandığı şekli ile; “18 Mayıs 2018 tarihli ve 30425 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 7143 sayılı Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanunun 10’uncu maddesinin onuncu fıkrası ile esnaf ve sanatkârların üyesi oldukları odalara olan aidat borçlarına dair bir düzenleme yapılmıştır. Buna göre; 31/3/2018 tarihi (bu tarih dâhil) itibariyle ödenmesi gerektiği halde 18 Mayıs 2018 tarihine kadar ödenmemiş olan; 5362 sayılı Esnaf ve Sanatkârlar Meslek Kuruluşları Kanunu hükümlerine göre esnaf ve sanatkârların üyesi oldukları odalara olan aidat borç asıllarının ödenmemiş kısmının birinci taksitinin Temmuz ayı sonuna kadar, kalanının aylık dönemler halinde ve azami toplam altı eşit taksitte ödenmesi halinde, bu alacaklara uygulanan gecikme zamlarının tahsilinden vazgeçilmiştir. Bu hükümden yararlanılabilmesi için Temmuz ayı sonuna kadar alacaklı birime başvurulması şarttır. Ödenmesi gereken tutarların, öngörülen süre ve şekilde kısmen veya tamamen ödenmemesi halinde, ödenmemiş alacak asılları ile bunlara ilişkin gecikme zamları ilgili mevzuat hükümlerine göre tahsil edilecektir. Vergi mükellefiyeti sona erdiği halde oda kayıtları devam eden üyelerin, vergi mükellefiyetinin sona erdiği tarihe kadar ödenmeyen borçları için bu fıkra hükümleri uygulanır. Vergi mükellefiyetinin sona erdiği tarihten sonra, tahakkuk etmiş aidat borçlarının asılları ile birlikte fer’i borçlarının tamamının tahsilinden vazgeçilir.” denildiğini ifade etti.

SON BAŞVURU TARİHİ 31 TEMMUZ

Kanun kapsamında tüm borç yapılandırmaları ile birlikte oda aidat borcu yapılandırmalarının da 31 Temmuz 2018 tarihinde son bulacağını dile getiren Başkan Sinan Cavlak, “Bu süre içerisinde Esnaf ve Sanatkârlarımızın gerek bağlı bulundukları odalara, gerekse de diğer kamu alacaklılarına başvurmaları gerekmektedir.”dedi.

 

Bakmadan Geçme