Mide Şikayetlerinde Bu İhtimal de Düşünülmeli…

Mide ağrısı, mide yanması, mide ekşimesi… Tüm bu şikayetler akıllara ilk olarak mide rahatsızlıklarını getirir.

Mide ağrısı, mide yanması, mide ekşimesi… Tüm bu şikayetler akıllara ilk olarak mide rahatsızlıklarını getirir. Ancak gözden kaçan çok önemli bir detay daha var. Çeşitli gıdalara karşı duyulan duyarlılık da mide sorunlarını tetikleyebiliyor. Zamanında önlem alınmadığı takdirde başta bağışıklık sistem hastalıkları olmak üzere pek çok farklı rahatsızlığı da tetikleyebilir. Gıda intolerans testi ise beslenme alışkanlıklarını yeniden düzenlemede ve bu sorunları gidermede yardımcı oluyor.

43 yaşındaki mobilya tasarımcısı Kemal Karahasan 14 yıl boyunca çektiği mide şikayetlerinin nedenini öğrenmek için pek çok tetkik ve tanı yöntemine başvurduğunu dile getirdi. Pek çok tedavi denediğini ancak başarılı olamadığını ve mide ağrılarına kusmalar, şiddetli baş ağrıları, vücut ağrıları ve halsizlik sorunlarının da eklendiğini vurgulayan genç tasarımcı neredeyse yataktan kalkamaz hale geldiğini ifade etti. 14 yıl boyunca yaşadığı sıkıntılı süreci Kemal Karahasan şu şekilde paylaştı. “ İlk şikayetim 2001 - 2002 yılı gibi mide rahatsızlığı ile başladı. Mide yanması, mide ekşimesi, mide ağrısı, ağza su gelmesi, mide bulantısı gibi şikayetlerim vardı. Zamanla mide bulantılarım özellikle geceleri kusmalara dönüştü, şiddetli baş ağrılarım başladı, el ve ayaklarımda karıncalanmalar olmaya başladı, üşüme ve titreme nöbetleri geçirmeye başladım. En sonunda da halsizlikten elimi kolumu kaldıramayacak duruma geldim, tuvalet bile eşimin yardımı ile gitmeye başladım, sık sık ateşim yükselmeye başladı. Bu süre zarfında pek çok test, tetkik yapıldı. Ülser, mide fıtığı ve pek çok mide rahatsızlığı tanısı kondu. Çeşitli tedaviler ve diyet programları uygulandı ancak sorun hiçbir şekilde geçmemekle beraber daha da şiddetlendi. Son olarak da sorunun psikolojik olabileceği söylendi. Hastalık baş gösterdiğinden beri bir taraftan verilen tedavileri uygularken diğer taraftan da sürekli araştırmalar yapıyordum. Son olarak sorunun bağışıklık sistem kaynaklı olabileceğini okudum ve bunun üzerinde bağışıklık sistemime baktırmaya karar verdim. Çeşitli tahlillerle beraber gıda intoleransım da çıkarıldı. Bağışıklığım zayıf çıktı, gizli şeker olduğu ortaya çıktı, çeşitli vitamin değerlerim sınırın çok altında çıktı, daha önce kullandığım pek çok gıdaya karşı da duyarlılığım olduğu ortaya çıktı. Bunun üzerine bana özel bir beslenme programı çıkarılarak bedenim için faydalı besinlerin ve zararlı besinlerin listesi hazırlandı. Kan değerlerimdeki eksiklerle ilgili çeşitli vitamin destekleri ve gıda takviyeleri ile bağışıklık sisteminin güçlenmesi sağlandı. Halsizlik, bulantılar, uyuşmalar, baş ağrıları kısa sürede son buldu. Birkaç ayda da mide sorunlarım ortadan kalktı. Bağışıklık sistemim tamamen olmasa da önemli ölçüde toparlandı. İş yaşantıma yeniden döndüm. Sağlıklı beslenerek fazla kilolarımdan da kurtuldum.” dedi.

HERKESE FAYDALI BESİNLER DEĞİL, KİŞİYE FAYDALI BESİNLER ÖNEMLİ

Sağlıklı beslenme konusunda önemli bilgiler öğrendiğini ve bunları paylaşmak istediğini ifade eden Kemal Karahasan,”Hepimizin bildiği ve faydalı zannettiği besinler var. Mesela ceviz, sebzeler, meyveler gibi. Aslında sağlıklı olan kişiye iyi gelen gıda imiş. Vücudumun besinlere olan duyarlığını öğrendikten sonra aslında eskiden faydalı diye kullandığım pek çok gıdanın bana zarar verdiğini öğrendim. Yediklerim beni hasta etmiş ve neredeyse şeker hastalığının eşiğine gelmişim, bağışıklık sistemim çökmüş. Şimdi yasak yiyeceklerden uzak duruyorum, ailem de bu konuda destek oluyor ve özenle yiyebileceğim menüyü bana hazırlıyor. Sağlıklı beslenme kişiye öze bir şeymiş. Asla kulaktan dolma bilgilerle hareket etmemek gerekiyor. Faydalı gibi gördüğümüz yediğimiz ve içtiğimiz şeyler bizim vücudumuza zehir etkisi yaratabilirmiş.”şeklinde konuştu.

Dr. Ülkü Görmez

Bakmadan Geçme