Mevsime Göre Beslen!

yataktan kalkamama, isteksizlik, halsizlik, yorgunluk, depresyon gibi sendromlar görülebiliyor.

Havaların soğuması, güneş ışınlarının azalması, gündüzlerin kısa olması birçok yönden insan psikolojisini etkilediğinden sabah yataktan kalkamama, isteksizlik, halsizlik, yorgunluk, depresyon gibi sendromlar görülebiliyor.

Beslenme alışkanlıklarının çeşitli sendromlara göre değiştiğini belirten Diyetisyen Dilara Yıldız; “Özellikle içinde bulunduğumuz bu soğuk kış günlerinde kapalı ortamlarda mecburen daha fazla vakit geçirdiğimiz için fiziksel aktivitelerimiz kısıtlanmakta ve gecelerin uzun olması nedeniyle abur cubur olarak adlandırdığımız özellikle yağlı, şekerli ve çok tuzlu gıdaların atıştırılması sonucu kontrolsüz kilo artışı gözlenmektedir. Fazla kilo alımının ve bunun yol açacağı olumsuz durumların önüne geçmek için daha bilinçli beslenmeyi öğrenmemiz gerekiyor.” Dedi.

Beslenmenin kış mevsiminde nasıl olması gerektiği hakkında bilgi veren Diyetisyen Yıldız şunlara dikkat çekti:

- Her gün en az 8 bardak su içmeliyiz.

- Aynı zamanda C vitamininden zengin portakal, greyfurt, kivi, mandalina, yeşil elma, armut gibi meyvelerin tüketimi önemlidir.

- Bağışıklık sistemimizi güçlendiren vitaminlerden zengin havuç, brokoli, karnabahar, lahana, ıspanak, pırasa, tere, maydanoz gibi sebzeleri tüketmeliyiz.

- Mutlaka bir öğünümüzde salataya yer vermeliyiz.

- Haftada en az iki kere balık tüketimine özen göstermeliyiz. Özellikle içerdiği omega-3 sayesinde kış depresyonuna da çok iyi gelir. Hafizayı kuvvetlendirir.

- Yine omega-3 den zengin ceviz, keten tohumu, semizotu da tüketilebilir.

- Ayrıca sıvı alınımı desteklemek için ıhlamur, kuşburnu, ada çayı gibi çayları da tercih edebiliriz.

- Kan şekerimizi, dengede tutmak için beyaz ekmek yerine glisemik indeksi daha düşük tam buğday, kepek, çavdar ekmeğini tercih etmeliyiz.

- Haftada en az 1-2 kere kuru fasulye, nohut, barbunya, mercimek gibi kurubaklagilleri tüketmeliyiz. Çünkü kurubaklagiller içerdiği kaliteli protein ve posa sayesinde iştahımızı baskılayarak tokluk hissetmemize yardımcı olur.

Bakmadan Geçme