'Malatya'nın 917. Fethi Yıldönümü' Konulu Panel Gerçekleştirildi

10. Uluslararası Kervansaray Buluşması kapsamında 'Malatya'nın 917. Fethi Yıldönümü' konulu panel gerçekleştirildi.

10. Uluslararası Kervansaray Buluşması kapsamında ‘Malatya’nın 917. Fethi Yıldönümü’ konulu panel gerçekleştirildi. Panel öncesi konuşan Eski Milli Eğitim Bakanı Metin Emiroğlu, Anadolu'da yazılan Battalgazi, Danışmend Gazi ve Saltukname destanına dikkat çekerek, “Üç destandan ikisi bu topraklarda yani Malatya'dan, Battalgazi'den çıktı” diye konuştu.

 

10. Uluslararası Kervansaray Buluşması etkinlikleri devam ediyor. Etkinlikler kapsamında  ‘Malatya’nın 917. Fethi Yıldönümü’ konulu panel gerçekleştirildi. Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı’nda gerçekleştirilen panele, Eski Milli Eğitim Bakanı Metin Emiroğlu, Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay,  bazı kamu ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı. Konferansın açılış konuşmasını yapan Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Eski Milli Eğitim Bakanı Metin Emiroğlu döneminde Malatya eğitiminde yaşanan gelişmelere dikkat çekerek, “Milli Eğitimde yönetici olarak çalışırken sayın bakanımız Milli Eğitim bakanımızdı. Malatya'mıza güzel hizmetleri oldu. O dönemde Malatya'daki okul ve tesis sayısı artışında yüzde yüzün üzerinde bir artış oldu.  Ve köylerde, kasabalarda ve il merkezinde hakikaten çok çok okullar yapıldı. Malatya'daki eğitim öğretimin kalitesi ve niteliği açısından Türkiye genelinde de ön sıradaydı. Türkiye'de 9-12’nci sıradaydı Malatya'daki eğitim. Ama şu anda 47 ile 57 arasında sürekli giden gelen bir yapı var. Bu anlamda da bir özeleştiri ve anekdot olarak da belirtmekte fayda var” dedi.

 

“Battalgazi’yi mazisine layık istikbale hazırlama temennisi ile girdik” diyen Başkan Gürkan, “2004 yılında Belediye başkanı olduğumuzda ilk işim tarihi eserlerin envanterlerini hazırlamak oldu. O zaman bizimle birlikte çalışan bir teknisyenimiz vardı. Kendisine tıpkı nüfus cüzdanları gibi her tarihi eserin bir nüfus cüzdanını çıkaracaksınız dedim. İlk kültür envanterini biz çıkardık” diyerek, kültürel anlamda önemli hizmetleri hayata geçirdiklerini belirterek, 10. Uluslararası Kervansaray Buluşması kapsamında da bu yıl Malatya’nın 917. Fethi Yıl Dönümü’nü kutladıklarını kaydetti.

 

İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay ise, “Malatya’mızın 917 yıl önce bugün 18 Eylül 1101 tarihinde fethini Malatya tarihini çalışan hocalarımızdan dinleyeceğiz. En eski çağlardan beri tarih yapma vasfını belirleyen milletlerin başında olan Türkler, değişik zamanlarda, değişik bölgelerde meydana gelen olayların akışını etkileyerek tarihi gelişmeleri bazen tadil, bazen tecil etmişlerdir. Onların bu yöndeki gayretlerinin temelinde dünyaya nizam verme düşünceleri yatar. Milletin kısaca cihan hakimiyeti mefkuresi başlığı altında toplayabileceğimiz aleme nizam verme düşüncesi ve bunu gerçekleştirme yönündeki çabaları her dönemde belirli bir kanaati bir başka deyişle törenin esasları doğrultusunda gerçekleştirildi. Bilindiği kadarıyla Oğuz Kaan’ın evlatları arasında taksim ederek, onlara değişik yönler göstererek, bunlara sahip olmalarını sahip etmesiyle başladı. Bu Malatya’nın fethi de dahil uzun yıllar batıya olan akınlarla devam etti” diyerek, katılımcılara Malatya’nın tarihi hakkında bilgiler verdi.

 

Eski Milli Eğitim Bakanı Metin Emiroğlu da, Anadolu’da yazılan destanlar hakkında bilgiler vererek, “Bugün bu salonda Türk tarihi, hatta Malatya tarihi bir kırılma anını yaşıyor. Ben bu duygular içerisindeyim. Liseyi 1960 yılında, üniversiteyi 1965 yılında bitirdim. Bugün duyduğumuz tarih konusundaki heyecanı o günde duyuyorduk. Ama hiç bir Malatyalının aklında ne Malatya'nın kuruluş yıldönümü vardı, sadece Malatya değil Anadolu coğrafyasını Türk ve Müslüman yapan büyük mücadelelerin o şerefli hayat hikayeleri vardı. Kimse bunları bizlere anlatmadı. Ne zamanki internet çıktı değerli hocalarımızın araştırmalarının hızı arttı, bilgi birikimleri arttı. Ve düşünmeye başladık. Bu Malatya coğrafyasından neler çıkmış ve Anadolu'da yazılan 3 destandan Battalgazi destanı, Danışmend Gazi Destanı, Saltukname. Üç destandan ikisi bu topraklarda yani Malatya'dan, Battalgazi'den çıktığını tespit ettim. Battalgazi'nin torunu Danışmend Gazi, Anadolu coğrafyasında bir destan yazdı. Öyle bir destan ki Allah'ın izniyle bundan sonra bu destanı bu toprakların çocukları hiç bir zaman unutmayacak, daima hatırlayacak” diye konuştu.

 

Yapılan konuşmaların ardından panele geçildi. ‘Malatya’nın 917. Fethi Yıldönümü’ konulu panele konuşmacı olarak İnönü Üniversitesi’nden Prof. Dr. Salim Cöhce, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nden Prof. Dr. Adnan Çevik, İstanbul Üniversitesi’nden Prof. Dr. Birsel Küçüksipaioğlu, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nden Doç. Dr. Tülay Metin ve İnönü Üniversitesi’nden Dr. Murat Zengin katıldı. Panalistler, Malatya’nın fethi ile ilgili katılımcılara bilgiler verdi.

Bakmadan Geçme