Krizdeki Trafiğe Çözüm

Atatürk ve İnönü Caddelerinde yaşanan ve başta ivedilik arzeden sağlık, yangın, güvenlik araçları olmak üzere her aracı engelleyen ve hepimizi canından bezdiren trafik krizini önlemek olası.


Dört şeritli olan bu caddelerin, iki yanına araçların park etmesi ve bunun önlenememesi yüzünden yol iki şeride düşmekte ve trafiğin akış da yarı yarıya azalmaktadır.


Bir çok sürücüyle konuşup, tartışıp olumlu görüş aldığım önerimin soruna acil çözüm olabileceğini düşünmekteyim.

Şöyle ki;

 

1.    Cadde, birinden diğerine geçilemeyecek biçimde uygun, estetik gereçlerle dört şeride bölünecek.

2.   Şeritler arasında zorunlu dönüş ve geçişlere olanak vermek üzere belirli aralıklarla açıklık bırakılacak.

3.   Caddenin iki yanında, uygun aralıklarla, kaldırımından oyularak bir-iki araçlık, kısa süreli kullanılacak park yerleri oluşturulacak.

4.   Bu park yerlerinde kalmanın ilk birkaç dakikası ücretsiz; sonrası çok yüksek ücretli olacak.

 

Kaldırım kenarındaki şeridi diğer şeride geçişi ve böylece sollamayı engelleyecek şekilde bölmekle, tek şeride düşen bu yolda park edildiği taktirde, arkadan gelen araçların duracağı, bu durumun uzun kuyruklar ve ardından protestolara neden olacağı her sürücü tarafından net bir şekilde bilinecek ve bu durumda kimse bu tepkileri göze alıp yolu park ederek kapatamayacaktır.


Böylece, bu caddelerde trafik dört şeritten akacak ve verim iki katına çıkacaktır.

 

Kaldırımdan alınarak oluşturulacak kısa süreli park yerleri ise,  araçların cadde boyundaki mağazalardan bir paketi alıp gelme gibi zorunlu gereksinimler için kullanılacak, fazla durmanın faturası ağır olacağından buralar uzun süre işgal edilemeyecek ve böylece hem müşterinin hem de cadde esnafının tepkisi önlenmiş olacaktır. 

 

Tartışılması dileklerimle, başta il yöneticileri olmak üzere bu şehirde soluk alıp veren her yurttaşımıza en derin saygılarımla sunarım. 16.12.17

 

                     Av. Selahattin Sarıoğlu

              Malatya Barosu Önceki Başkanı

Bakmadan Geçme