Kızılırmak Kolektör Hatlarında %85 Hibe Alınacak...

AB HEYETİ 2 GÜNLÜK SİVAS TEMASLARINI TAMAMLADI…

Kızılırmak Projesi’nin en önemli aşamalarından biri olan ‘kolektör hatları’ için Sivas Belediyesi’nin başvurusunu yerinde incelemek üzere Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu ve Avrupa Yatırım Bankası uzmanları Sivas’a geldi.

Sivas Belediyesi, şehrimize çağ atlatacak olan Kızılırmak Projesi’nde adım adım ilerlemeye devam ediyor. Projenin olmazsa olmazını ise altyapıdaki kanalizasyon hatları oluşturuyor. 25 milyon Euro gibi büyük bir maliyet gerektiren çalışma için Avrupa Birliği’nden hibe almayı hedefleyen Belediye, geçtiğimiz yıllarda bakanlık aracılığıyla başvurusunu yapmıştı.

Uygun görülen başvuru için gerekli değerlendirmelerde bulunmak üzere Çevre ve Şehircilik Bakanlığı başta olmak üzere, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu, Avrupa Yatırım Bankası ve müşavir firma yetkilerinden oluşan heyet Kızılırmak sahilinde iki gün boyunca incelemelerde bulundu.

Gezi ve incelemelerin ardından Belediye Başkanı Sami Aydın başkanlığında geniş katılımlı bir toplantı düzenledi. Proje hakkında basın mensuplarına bilgi veren Başkan Aydın, Kızılırmak Projesi’nin altyapısını oluşturan kolektör hatlarının toplam 33 kilometre uzunluğa ve 3 adet terfi istasyonuna sahip olacağını söyledi.

AB heyeti tarafından projenin başarılı ve uygun olarak değerlendirildiğini söyleyen Aydın, “Kolektör hatlarının yapımı tahmini olarak 25 milyon Euro’ya mal olacak. Bu maliyetin yaklaşık %85’i hibe olacak. Projemiz Kızılırmak’ın her iki tarafına kolektör hattı yapılmasını kapsıyor. Hattın birisi Organize Sanayi Bölgesi ile Atık Su Arıtma Tesisi arasında olacak. Diğeri de Eğri Köprü ile yine Atık Su Arıtma Tesisi bağlantısını kuracak. Burada Kardeşler Mahallesi başta olmak üzere birçok yerleşim yerinin kanalizasyonunu, Atık Su Artıma Tesisi ’ne taşıyacağız. Çok kapsamlı, şehrin geleceği adına çok önemli bir proje. İnşallah projemiz Brüksel’de onaylandığı takdirde yapım ihalesini de gerçekleştirip çalışmalara başlayacağız.” dedi.

Başkan Aydın; tarım arazilerinin korunması, Kızılırmak ve yer altı sularının kirletilmemesi, insan ve çevre sağlığı adına yapılacak olan kolektör hatları projesinin çok önemli olduğunu hatırlattı.

AB Türkiye Delegasyonu Çevre Koordinatörü Elif Ceyda Torcu Özden, projenin yerinde ve ihtiyacı karşılayacağını ifade ederek; “Birkaç yıl sonra acil ihtiyaç olabilecek bir projeyi Belediye zamanında tespit ederek çalışmalarını başlatmış. Bu konuda çok teknik ve düzgün bir çalışma yapılmış, çok beğendik. İncelemelerimizi yaptık, raporlarımızı hazırlıyoruz.” şeklinde konuştu.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı adına söz alan Buğçe Doğan Çimentepe ise “İnşallah kısa sürede gerekli düzenlemeleri yaparak ihale aşamasına geçerek projeyi başlatacağız. Bakanlık olarak desteğimiz sürecek.” ifadelerini kullandı.

Avrupa Yatırım Bankası Uzmanı Bernd Klett; “Belediye, Bakanlık ve AB Delegasyonu ile AB Yatırım Bankası olarak bu projenin başarılı olabilmesi için elimizden geleni yapıyoruz. Gerçekten güzel bir kapasite oluşturmayı hedefliyoruz. Kısa süre içerisinde netice alacağımızı düşünüyorum.” dedi.

Bakmadan Geçme