Kimya Organize Sanayi Malatya'nın Bölgede Yıldız Olmasını Sağlayabilir!

Malatya'mızın hali hazırda geçim kaynağı büyük bir oranda tarıma dayalı olarak ilerlemektedir. Dünya kayısı başkenti olarak adlandırılan Malatya ilimizin sadece bir sektöre bağımlı halde olması gelecek için kaygı vericidir. Dünya gerçekleri olan küresel ısınma, mevsim değişimi gibi hallerde kayısı üretiminin riske girebileceği özellikle son on yılda ilimizdeki mevsim değişimleri ile kayısı sektörünün istikrarsız bir gidişe sahip olduğu açıkça görülmektedir.

Malatya’mızın hali hazırda geçim kaynağı büyük bir oranda tarıma dayalı olarak ilerlemektedir. Dünya kayısı başkenti olarak adlandırılan Malatya ilimizin sadece bir sektöre bağımlı halde olması gelecek için kaygı vericidir. Dünya gerçekleri olan küresel ısınma, mevsim değişimi gibi hallerde kayısı üretiminin riske girebileceği özellikle son on yılda ilimizdeki mevsim değişimleri ile kayısı sektörünün istikrarsız bir gidişe sahip olduğu açıkça görülmektedir.

Malatya’mızın sarı altını kayısı her ne kadar bizim milli ürünümüz olsa da gelişen dünya şartlarını yakalamak için muhakkak alternatif sanayi arayışlarına girmemiz gerekmektedir.

Bu bağlamda ilimizde kurulacak bir kimya organize sanayi ile bölgemizin ve bölge ülkelerinin ithal ettiği birçok ara kimyasalı basitçe üretmemiz mümkün olacaktır.

Yapımı basit olan ve büyük yatırım istemeyen fakat geneli en az % 70 dışa bağımlı olarak üretilen kimyasal ürünlerin örneğin tarım ilaçları, sentetik gübreler, veteriner ilaçları, sentetik elyaflar, sabun, deterjan, temizleyiciler, plastik ham maddeleri, beşeri ilaç sanayi, kozmetik sanayi, boya, yardımcı maddeler, deri, tekstil, inşaat (boru, levha, kapı, pencere vb.) yapıştırıcı, derz, dolgu maddeleri, izolasyon malzemeleri, fotoğraf malzemeleri, barut ve patlayıcılar gibi Malatya’mızda üretilmesi mümkündür.

Özellikle deterjan ve temizlik sektöründe kullanılan kostik(kireç taşı gibi basit ürünlerden elde edilebilir),su arıtılmasında kullanılan aktif karbon(kayısı çekirdeği kabuğundan elde edilebilir),tıbbı amaçlı alkol (şeker fabrikasından çıkan melas ile elde edilebilir),yine ilaç ve gıda sektöründe kullanılan sitrik asit üretimi, basit senteze dayalı potasyum hidroksit, üre, akrilik asit, hidrojen peroksit  gibi birçok kimyasal ilimizde rahatlıkla üretilebilinir.

Ülkemizde enerji ithalatından sonra en önemli ithalat girdisi kimya sektörüne aittir. Bu yıl kimya sektörü 30 Milyar dolara yakın cari açık vermiş ve doğru sanayi yatırımları ile bu sektör ülkemiz ve Malatya’mız için büyük bir ekonomik kaynak oluşturabilecek potansiyele sahiptir.

Malatya’mızda kurulacak bir Kimya Organize Sanayi ve doğru teşviklerle ilimiz bir cazibe merkezi haline gelecektir.

Malatya Kimya Mühendisleri Odası Başkanı Murat Ali Tutar

Bakmadan Geçme