Kimlik Numarası Zorunlu Hale Geldi

BEYDAĞI TURİZM GENEL MÜDÜRÜ HASAN BOZDEMİR

Şehirler arası karayoluyla seyahat edecek yolcular için bilet alırken TC kimlik numarası ibraz etmek zorunlu hale geldi. Beydağı Turizm Genel Müdürü Hasan Bozdemir “güvenlik açısından büyük bir önem arz eden yeni sistem yolcuların daha rahat ve daha güvenli seyahat etme imkanını beraberinden getiriyor” dedi. Yeni çıkan yasa Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.

8 Ocak tarihli ResmiGazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren karayolu taşıma yönetmeliği kapsamında, 8 Haziran’dan itibaren uygulamaya konulan Ulaştırma Elektronik Takip ve Denetim Sistemi (U- ETDS) ile hangi yolcunun hangi otobüse bindiği ve hangi durakta indiği veri merkezine anında bildirilecek. Artık herkes kendi biletini TC kimlik numarasını göstererek alabilecek. Bildirilen TC kimlik numaraları, Ankara’da oluşturulan veri merkezine aktarılacak ve emniyet ile koordineli denetlenebilecek. Özellikle korsan taşımacılığın önüne geçme hedefi ile uygulamaya konulan U-ETDS’nin, karayolu yolcu taşımacılığına ilişkin güvenlik sorunlarını ortadan kaldırmak açısından sektörü disipline edecek bir uygulama olması bekleniyor. 

 

Tarifeli ve Tarifesiz Yolcu Taşımacılığında Sisteme Girilecek Veriler

Sefer bilgileri kapsamında; güzergah kodu, araç plakası, sefer tarihi ve sefer saati ile görevli personelin uyruğu, adı-soyadı, telefon numarası, adresi ve görevine ilişkin bilgiler aktarılacak. Yolcu bilgileri kapsamında ise, yolcunun uyruğu, TC Kimlik/pasaport numarası, adı soyadı, koltuk numarası, biniş ve iniş yerleri, bilet seri numarası, bilet düzenleme tarih ve saati, düzenleyen acentenin vergi numarası ve bagaj numaraları, sisteme girilecek.

 

Yolcular için:

• Yolcular yapacağı seyahatlerin, resmi olarak kayıt ve tescil edilip edilmediğini seyahat öncesi (e-devlet üzerinden) görebilecek. Korsan taşımacı firmalarla yapılacak seyahatlerin engellenmesine katkı sağlanacak, böylelikle vatandaşın yaşayabileceği mağduriyetlerin önüne geçilecek. 

• Seyahat esnasında yaşanabilecek sorunlar, şikayetler veya bagaj kayıpları gibi mağduriyetlerin giderilmesine yönelik gerekli işlemlerin resmi kanallarla hızlı bir şekilde sonuçlanması sağlanabilecek.

• Alınan tedbirler ve sıkı denetimler sayesinde trafik kazaları ve bu kazalardan kaynaklı can ve mal kaybının en aza indirilmesi sağlanacak.

• Denetim kalitesinin artması sebebiyle, otoyolların bozulması önlenecek ve otoyolları kullanan vatandaşların, daha konforlu seyahat etmesi sağlanacak.

Beydağı Turizm Genel Müdürü Hasan Bozdemir konuyla ilgili gazetemize açıklamalarda bulundu.

Bozdemir “ Yeni sistemle birlikte yolcularımız güven içinde seyahat edebilecekler. Bütün çabamız yolcularımızın seyahat esnasında kendi evlerindeki konfor, rahat, huzur ve güven ortamını bulmalarını arzu ediyoruz. Firmamızla seyahat edecek olan değerli yolcularımızın en iyi hijyeni size ait olanı diyoruz. Bunun için hijyen koşulları gereği yapılan anket neticesinde 12 Ekim 2018 tarihinden itibaren araç içi sistemlerimizde şahsınıza ait kulaklıklarının kullanılacağına önemle hatırlatmak istiyorum. Yolcularımızdan seyahat esnasında kendi güvenlikleri için emniyet kemerlerini takmalarını istiyorum. Beydağı Turizm dün olduğu gibi bugünde yarında en iyi şekilde sizlere hizmet etmeye devam edecektir. Bizleri tercih eden değerli yolcularımıza teşekkür ediyorum” dedi. Haber& Foto: Erdal ÖZTÜRK

Bakmadan Geçme