Kayısı Sigortalatmak İçin Son Günler

Tarım Sigortaları Havuzu'ndan (TARSİM) yapılan açıklamada, 2017 yılında, Malatya'da kayısı ürününde poliçe yaptırmak için son günler ol

Tarım Sigortaları Havuzu’ndan (TARSİM) yapılan açıklamada, 2017 yılında, Malatya’da kayısı ürününde poliçe yaptırmak için son günler olduğu bildirilerek, kayısı üreticileri vakit kaybetmeden sigortalarını yaptırmaları konusunda uyarıldı.

 

 

Üreticilerin “Kayısı” ürünü için son günü beklemeden bir an önce sigorta yaptırmaları gerektiğinin vurgulandığı açıklamada, öncelikle Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS’ye) kayıt olunması ya da kayıtların güncellenmesi gerektiği, sonrasında ise, tarım sigortası poliçesi düzenlemeye yetkili sigorta şirketlerinin dağıtım kanalları aracılığıyla sigortanın kolaylıkla yaptırılabileceği bildirildi. Malatya ilinde, kayısı ürünü için poliçe kabullerinin ağırlıklı olarak 28 Şubat tarihinde sona ereceği vurgulanırken, açıklamada şu bilgilere yer verildi:

 

“Geçtiğimiz Aralık ayından Ocak ayının ortasına kadar geçen dönemde ülkemizin çeşitli bölgelerinde yaşanan doğal afetler ve riskler sonucunda tarımsal faaliyetlerin olumsuz yönde etkilendiğine şahit oluyoruz. Ne zaman ve nasıl bir şiddette geleceği belli olmayan bu gibi durumlara karşı üreticilerimiz bilinçli hareket ederek, mutlaka önlemlerini almalı ve sigortasını yaptırmalıdır. Çünkü tarım şansa bırakılmayacak kadar kritik bir faaliyet alanıdır. Nitekim geçtiğimiz yıllarda, Malatya’da etkili olan don, dolu ve fırtına gibi doğal afetler sonucunda, başta kayısı olmak üzere pek çok ürün zarar görmüş ve bu durum sigortası olmayan üreticilerimizin boynunu bükmüştür. Sistem’in başlangıcından 2016 yılı sonuna kadar Malatya ilinde yalnızca kayısı ürünü için, 313 bin adedin üzerinde poliçe üretilmiştir. Malatyalı üreticilerimizden don ve dolu afetleri ağırlıklı olmak üzere alınan 119 bin hasar ihbarı değerlendirilmiş ve bunun karşılığında yaklaşık 406 milyon TL hasar ödemesi yapılmıştır. Açıkça görülmektedir ki; üreticilerimiz için tek çıkış yolu TARSİM’dir. Bu nedenle, üreticilerimizin yine olası mağduriyetler yaşamaması için zaman kaybetmeden poliçelerini yaptırmaları gerekmektedir. Üreticilerimiz, sigorta yaptırma aşamasında yetkililerden sigortanın kapsamı hakkında mutlaka detaylı bilgi almalı, Bilgilendirme Formunu, Poliçesini ve Poliçe Eklerini talep etmelidir.”

  1. İlçe Bazlı Kuraklık Verim Sigortası
Türkiye genelinde 81 ilin tüm ilçelerinde uygulamaya alınan İlçe Bazlı Kuraklık Verim Sigortası kapsamında üreticiler, buğday ürününü, başta kuraklık olmak üzere, don, sıcak rüzgar, sıcak hava dalgası, aşırı nem, aşırı yağış risklerinin yol açtığı verim kaybına karşı güvence altına alabilmektedir. Kuraklık sigortası, buğdayda daneyi, tohumluğu ve sap unsurunu kapsamaktadır. Devlet desteği oranı %60’tır.  
  1. 2017 Yılı Yenilikleri
  İlçe Bazlı Kuraklık Verim Sigortası dışında, öne çıkan yeniliklerimiz şu şekildedir:  
  • HırsızlıkTeminatı
Büyükbaş ve Küçükbaş Hayvan Hayat Sigortasında, hırsızlıkve hırsızlıkteşebbüsüsonucumeydanagelenzararlarteminatkapsamındadır.
  • MeyveAğaçlarınınTeminatKapsamınaAlınması
Meyve ağaçları ve asmaların kendileri ile fidanları, dolu,  fırtına, hortum, yangın, deprem, heyelan, sel ve su baskını, taşıt çarpması ve kar ağırlığı risklerine karşı teminat kapsamındadır. Devlet desteği oranı %50’dir.
  • KirazÜrünündeYağmurTeminatı
  Yağmurriskininkirazürününolgunlaşmadönemindenedenolduğumiktarkaybıteminatkapsamındadır.Devletdesteğioranı %50’dir.  
  • AsmaYaprağıTeminatı:
  Asmayaprakları, dolu, fırtına, yangın, hortum, sel ve subaskını, deprem ve heyelan risklerinedeniilemeydanagelenzararlarakarşıteminatkapsamındadır. Devletdesteğioranı %50’dir.    
  • KümesHayvanları Hayat Sigortası
  Açık ve yarıaçıksistemdeyetiştirilentavuk, hindi, devekuşu, kaz ve ördekler, KümesHayvanları Hayat Sigortasıkapsamındateminataltınaalınmıştır.    
  1. 2017 Yılı Poliçe Üretim Tahminleri (2016 yılı mukayese edilerek)
  Sistem’in başlangıcından itibaren Ocak ayı sonuna kadar üretim verileri şu şekildedir:  
  • Poliçe sayısı 7.630.960,
  • Sigortalanan alan 117.113.784 dekar,
  • Büyükbaş ve küçükbaş hayvan sayısı 6.460.343,
  • Sigortalanan varlık değeri 98.438.901.081 TL,
  • Arılı kovan sayısı 4.999.517’dir.
  Toplam prim üretimi ise, 5,2 milyar TL’dir. Üreticilerin ödediği prim tutarı 2,4 milyar TL, Devlet’in katkısı ise, 2,8 milyar TL’dir.   Bugün itibarıyla, üreticilere yapılan hasar ödemesi, 3,1 milyar TL’dir.   2016 yılı Ocak ayı ile 2017 yılının aynı dönemi karşılaştırıldığında ise, poliçe adedinde %68, sigortalı alanda %76, sigortalı hayvan adedinde %87, sigorta bedelinde % 58, sigortalı kovan adedinde ise %46 artış olduğu görülmektedir.

Bakmadan Geçme