Kadınlara Seçme ve Seçilme Hakkı Verilmesi

Güllü Tunçer CHP İl Kadın Kolları Başkanı

5 Aralık 1934 kadınlarımıza seçme ve seçilme hakkının verilişinin 84. Yıl dönümünü kutluyoruz.
Türk kadınının sosyal statüsü, iktisadi ve siyasal yaşama katılması Yüce Atatürk'ün öncülük ettiği bir dizi değişiklikle mümkün olabilmiştir.
8 Nisan 1924'te şeriye mahkemeleri kaldırılmıştır.
4 Nisan 1926 'da Medeni kanun kabul edilerek 6 ay sonra yürürlüğe girmiştir.
29 Nisan 1926'da ilk kadın yargıçlar atanmıştır.
5 Aralık 1930'da belediye seçimlerinde kadınlara seçme hakkı tanınmıştır.
26 Ekim 1933 tarihli köy kanunu ile muhtar seçme, köy heyetine seçilme hakkı tanınmıştır.
5 Aralık 1934'te ise Anayasa'da yapılan değişiklikle kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanınmıştır.
Kadınlara tanınan bu hakların o yıllarda birçok Avrupa ülkesinde bulunmayışı Atatürk'ün Türk kadınına ve demokrasiye verdiği önemi ortaya koymaktadır.
Kadınlara seçme ve seçilme hakkı Finlandiya'da 1906'da, Norveç'te 1913'te, Rusya'da 1917'de, Almanya'da 1918’de, Kanada’da 1920'de tanınırken Fransa'da 1944'te, Japonya'da 1945’te, Meksika’da 1946'da, İtalya'da 1948'de tanınmıştır. İsviçre'de ise kadınlar ancak 1971'de bu haklara kavuşabilmişlerdir.
Şaşmaz öngörüsü ile zamanının ilerisinde uygulamalarla Türk kadınını onurlandıran Yüce Atatürk'ümüzü minnetle, Şükran'la anıyoruz.
Kadınlarımıza birçok haklar verilmesine rağmen, bugün dahi kadınlarımızla ilgili birçok sorun ne yazık ki çözülememiştir.
Eğitimde eşitsizlik, kız çocuklarının okula gönderilmemesi ve erken yaşta evlilikler devam etmektedir. Çalışma yaşamında, sosyal yaşamda ve siyasette cinsel ayrımcılık ortadan kaldırılamamıştır.
Kadınlara yönelik şiddet ve kadın cinayetleri son yıllarda artış göstermektedir. Neredeyse her gün bir kadın cinayete kurban gitmektedir.
Biz Cumhuriyet kadınları; sahip olduğumuz haklarımızı gerektiği gibi kullanmak için var gücümüzle mücadele etmeliyiz. İktidar sahiplerinin haklarımızı gasp etmesine izin vermemeliyiz.
Güçlü bir demokrasi tek kişinin egemenliği ile değil; hukukun egemen olduğu çağdaş insan hakları ve özgürlüklerin geçerli olduğu, güçler ayrılığının hüküm sürdüğü katılımcı bir yönetimle mümkün olabilir. Bu özlem duyduğumuz anlayışın CHP'sinin iktidarı ile mümkün olacağını biliyor ve inanıyoruz.
1934'te Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk tarafından bizlere tanınan haklarımızın kağıt üzerinde kalmaması için yerel yönetimlerde ve TBMM'de temsil oranlarının artırılması ve
hayatın her aşamasında eşitlik için mücadele etmeliyiz. Tüm kadınlarımızın 5 Aralık kadın hakları gününü kutluyorum. Sahip olduğumuz haklarımızı kullanma ve çağdaş seviyelere çıkarmak için var gücümüzle çalışmalıyız.

Güllü Tunçer

CHP İl Kadın Kolları Başkanı

Bakmadan Geçme