İşte F.Bahçe'deki çöküşün en büyük sebebi

Süper Lig'in ilk yarısını küme düşme hattında bitiren Fenerbahçe, tarihinin en kötü sezonunu yaşadı.

Süper Lig’in ilk yarısını 16 puanla 17. sırada kümede kalma potasında tamamlayan F.Bahçe’nin bu durumda yer almasında yapılan zincirleme hatalar büyük rol oynadı. Yönetim, yaşanan kriz anlarında doğru teşhisi koyarak doğru tedaviyi uygulayamadı. Görevde bulundukları kısa süreç içinde 2 teknik direktörle yollar ayrıldı, son çare olarak Ersun Yanal ile anlaşıldı.
İdari menajer Hasan Çetinkaya ile yollar ayrıldı, görev Onur Başar’a emanet edildi. Yeni idari menajer, tesislerde yaşanan krizlerin çözümünde etkisiz kaldı, futbolcularla arasındaki güvensizlik ortamı takıma olumsuz yansıdı.
KRİZ İYİ YÖNETİLEMEDİ
Sezona kötü bir başlangıç yapıldı, kötü gidişin faturası Aykut Kocaman’ın yardımcılarına ve 3 futbolcuya (Dirar, Aatif ve Volkan Demirel) kesildi. Ancak takım kötüye gitmeye devam etti. Ardından teknik direktör Phillip Cocu, kamuoyuna ‘tüm sorumlu’ olarak ilan edilerek, yollar ayrıldı. Yönetim daha sonra Cocu’nun yardımcısı Erwin Koeman ile yola devam ederken, yeni teknik heyetin belirlenmesinde geç karar aldı. Göreve devam etmeyeceği belli olan Koeman’la devam edildi ve kaybedilen zaman pahalıya patladı.
Kadro dışı bırakılan Ozan Tufan’dan yararlanma yolu tercih edilmek yerine ilk yarı boyunca takımdan uzak olacağı bilinen Tolga Ciğerci kadroda yer aldı.
Volkan, Aatif ve Dirar sezon başında kötü futbola isyan ettikleri için kadro dışında kaldı. Kadro dışı kararlarında Cocu’nun bilgisi dışında yapıldı ve takımın dengeleri tamamen bozuldu.
COMOLLİ’NİN TRANSFERLERİNİN TAMAMI FİYASKO ÇIKTI
Tam yetkiyle sportif direktörlüğe getirilen Damien Comolli, krizi iyi yönetemedi. Futbolcularla sorun yaşadı, yaptığı transferlerin tamamı fiyasko çıktı. Transferler, kadro dışı kararları ve futbolcu satışları Cocu’ya danışılmadan yapıldı. Comolli’nin tavırları futbolcularda rahatsızlık meydana getirdi. Yönetim buna rağmen Comolli’nin arkasında durdu.
Aykut Kocaman sezon başında Comolli ile kulüp başkanı Ali Koç’a takımla ilgili sunduğu raporda “Benimle devam etmeyecekseniz dahi Dirar, Giuilano ve Soldado’yu mutlaka takımda tutun” ifadelerini kullandı. Giuliano satıldı, Dirar kadro dışı bırakıldı, Soldado’dan ise sezon başında yararlanılmadı.
Comolli sezon başında Soldado’yu satmak istedi, ancak tecrübeli golcü bunu kabul etmeyince Fransız futbol adamının teknik heyete baskısıyla uzun süre oynatılmadı.
Cocu, Josef ile Giuliano’nun satılmasını istemedi, ancak Comolli, 2 oyuncuyu sattı. Josef ve Giuliano’nun satışından Cocu’nun son dakika haberi oldu ve bu oyuncuların yerleri doldurulamadı.
Oynadığı futbolla taraftarlarına da umut vermeyen Fenerbahçe’de en büyük eksiklik takım ruhu. Yönetimin de sürekli futbolcuları suçlaması ve taraftarların hedefi haline getirmesi de takımı olumsuz etkiledi. Futbolcular arasındaki bu kopukluk ise sahaya olumsuz yansıdı.
F.Bahçe, Avrupa’da 116 takım arasında 106. sırada
Sezona teknik direktör Phillip Cocu ile başlayan, ardından Erwin Koeman’la devam eden ve son olarak Ersun Yanal’ın göreve geldiği Fenerbahçe, aldığı kötü sonuçlarla Avrupa’nın da son sıralarında yer aldı. Fenerbahçe, Avrupa’nın 5 büyük ligi ve Süper Lig’de en az galibiyet alan takımlardan biri oldu. Ligde sadece 3 galibiyeti bulunan sarı-lacivertliler, Avrupa’dan sadece 10 takımı geçebildi. Fenerbahçe’den daha az galibiyet alan ekipler arasında Çaykur Rizespor (Tek galibiyeti F.Bahçe’ye) yer aldı. Sarı-lacivertliler, bu 6 ligde mücadele eden 116 takım arasında galibiyet sıralamasında 106. basamakta yer aldı. (Yenişafak)

Bakmadan Geçme