III. İslam ve Yorum Sempozyumunun Onur Konuğu Eski Devlet Bakanı Porf. Dr. Mehmet S. Aydın

İnönü Üniversitesi ev sahipliğinde 2017 yılından itibaren yapılan 'İslam ve Yorum' sempozyumları yurt içi ve yurt dışından büyük kabul görmektedir. Bilimsel çalışmaya dayalı bu sempozyumlar, üniversitemizin kurumsal bir faaliyeti haline gelerek

İnönü Üniversitesi ev sahipliğinde 2017 yılından itibaren yapılan “İslam ve Yorum” sempozyumları yurt içi ve yurt dışından büyük kabul görmektedir. Bilimsel çalışmaya dayalı bu sempozyumlar, üniversitemizin kurumsal bir faaliyeti haline gelerek gelenekselleşmiştir.  Buna göre birincisi 8-10/ Mayıs 2017 tarihlerinde Temel Tartışmalar, İmkânlar ve Sorunlar, ikincisi de 2-3 Mayıs 2018 tarihlerinde “21. Asırda İslam Dünyasının Görünümü” gibi konular tartışılmıştır. Bu çalışmaların 6 cildi Türkçe, ikisi de Arapça olmak üzere toplam 8 cilt halinde yayımlanmıştır.

Bu yıl gerçekleştirilecek “İslam ve Yorum Sempozyumu” 11-12 Nisan 2019 tarihlerinde yapılacak olup “Din, Bilim ve Medeniyet (Prof. Dr. Fuat Sezgin Anısına)” başlığında gerçekleşecektir. Ayrıca Prof. Dr. Mehmet S. AYDIN (Eski Devlet Bakanı) sempozyum kapsamında 11 Nisan 2019 Perşembe günü saat 09.00’da İnönü Üniversitesi Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezinde  “Din, Bilim ve Medeniyet” konulu bir konferans vereceklerdir.   

 

Din, bilim ve medeniyet konusu, insanlık tarihi kadar eski bir miras olup sürekli tartışma konusu olmuştur. Bu yüzden bu yılki sempozyumun konusunu din, bilim ve medeniyet olarak belirledik.  Tarihsel süreçte bu kavramların ve düşüncelerin nasıl oluştuğu ve nasıl geliştiği araştırılmaya değer hususlardır. Bu olguların özellikle din ile olan etkileşimi ve sonuçları kadim bir mesele olarak dikkat çekmektedir. 

 

Tarihsel süreçte medeniyetlerin getirdiği imkânların ve yarattığı sorunların kutsal kitaplar,  eski metinler ve felsefe bağlamında ele alındığını görüyoruz. Bugün Batı medeniyeti /modernizmi, dünyamıza kazandırdığı fırsatlar kadar, beraberinde bazı huzursuzluklar, tehdit ve problemler de getirmiştir. Bu durumun, moderniteden mi yoksa kültür ve medeniyetin doğasından mı kaynaklandığı hususu günümüz sosyal bilim alanında hâlâ tartışılmaktadır. Bu nedenle medeniyetin “insani ve ilahi” kökenlerini irdelemek ve medeniyetin bir "teolojisi"nden bahsetmek hayati önem arz etmektedir.  

 

Bütün bu meselelerin akademik olarak değerlendirilmesi amacıyla İnönü Üniversitesinin ev sahipliğinde İlahiyat Fakültesinin organizasyonu ile 11-12 Nisan 2019 tarihlerinde “III. Uluslararası İslam ve Yorum Sempozyumu” yapılacaktır. Sempozyuma, Türkiye’nin farklı üniversitelerinden 90, yurt dışından ise Azerbaycan, Irak, Ürdün, Kuveyt, Cezayir, Suudi Arabistan ve Tunus’tan 22 olmak üzere toplam 112 akademisyen bildiri sunacaktır.  

 

                                                                                                      Prof. Dr. Ahmet KIZILAY 

                                                                                                                   Rektör

Bakmadan Geçme