Hocalı'da Yaşananlar Unutulamaz!

Metin AKGÜN Maarif Müfettişi Eğitimde Kaliteyi Geliştirme Derneği Başkanı

Takvimler 26 Şubat 1992'yi gösterirken, tam yirmi altı yıl önce insanlık tarihinin sözde en medeni devirlerinin yaşandığı bir çağda; Hocalı ’da, bütün dünyanın görmezden geldiği bir katliam yaşandı.

O gün Hocalı’da yaşananlar; Azerbaycan ve Türk Dünyası için, tarihi derinlikte yaşanmış en acı günlerden biri olurken, insanlık tarihi için de kara bir lekedir.

O kara lekenin sürüldüğü,

1992 yılında, 25 Şubat’ı 26 Şubat’a bağlayan o meşum gece, kana susamış, insanlıktan çıkmış Rus ordusunun destek ve himayesinde Ermeniler, Hocalı ‘da bir katliama girişirken, 613 kişi hunharca katledildiği, uluslararası hukukta da ismine “soykırım” denilen,  bu katliam yaşanmıştı…

Resmi rakamlara göre o gece; Hocalı` da öldürülenler arasında 106 kadın, 83 çocuk bulunuyordu. Sekiz aile tamamen yok edilmiştir. Yirmi beş çocuk hem annesini hem babasını kaybetmiştir. Yüz otuz çocuğun ya annesi ya da babası katliam sırasında öldürülmüştür. Elli altı kişi üzerinde büyük acımasızlıkla işkence uygulandığı tespit edilmiştir. Bundan başka 487 kişi yaralanmış, 1.275 kişi rehin alınmıştır. Yüz elli kişi ile ilgili bu gün bile herhangi bir bilgiye ulaşılamamaktadır.

Hiçbir suçları yoktu…Tek kusurları vardı, o da sadece Türk olmalarıydı.. Gözü dönmüş katiller tarafından hunharca katledilmelerinin tek sebebiydi Türk olmaları...

1915 de yaşananları dünyaya “SOYKIRIM” diye lanse eden ve diaspora faaliyetleri dahilinde geniş bir kabul alanı sağlanmasına karşı kendini ifade edemezken, “HOCALI SOYKIRIMI”nı anlatamamanın, haklı olmasına karşın savunamamanın bedeli de sırtımızdadır.

 

Sanmasınlar ki; biz sussak mesele kalmayacak.

Bilinsin ki;

Biz sussak tarih susmayacak!

Tarihi karartsalar, vicdan susmayacak…

Vicdanlarını karartsalar, taşlarla bastırsalar,

Kainatın sahibi Allah (c.c.) var…

Elbette onun adaleti, yaşanan zulme karşı, onun gazabı da var...

Her şey sussa, susturulsa,

Allah’ın adaletindeki karşılık susmayacak…

 

Şahsım ve Eğitimde Kaliteyi geliştirme Derneği Yönetim kurulu adına, Hocalı’ da kaybettiğimiz kardeşlerimizi rahmet ve saygıyla anarken;

Türkiye Cumhuriyeti Devletinin Ermenistan politikasına ilişkin vereceği her kararın, akl-ı selim kalınarak, Ermeni vatandaşlarınızı da kırmayacak, incitmeyecek, kardeş ve dost Azerbaycan'a hiçbir şekilde zarar vermeyecek, rencide etmeyecek ve incitmeyecek topyekûn Türk Milletine yarar sağlayacak düzeyde kararlarla, uluslararası hukuk temelinde hak aranması gerektiğine inanmaktayız.

 

Kardeşlerimizin bir gün Karabağ'da, kendi topraklarında özgür ve hür yasayabilmesi umut ve dualarımızla, bu katliamda şehit olan kardeşlerimize Yüce Mevlâdan rahmet, baki kalanlara, aziz milletimize sabr-ı cemil diliyoruz.

 

                                                                                               Metin AKGÜN

                                                                                               Maarif Müfettişi

Eğitimde Kaliteyi Geliştirme Derneği Başkanı

Bakmadan Geçme