Hasan Ali Yücel'i Ölümünün 58. Yılında Saygıyla Anıyoruz

Hatem DENKTAŞ Eğitim İş Sendikası Maatya Şube Başkanı

Kurtuluş Savaşı mücadelesinden sonra Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde, çağdaş Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin kuruluş ve gelişiminde eşine az rastlanan toplumsal bir dönüşüm sürecinin önemli mimarlarından birisi de Hasan Ali Yücel'dir.

Cumhuriyeti kuranlar çağdaşlaşmanın ve aydınlanmanın, bağımsızlığın teminatı olduğunun bilincindeydiler. Hasan Ali Yücel de ülke halkının bilgi ve düşünce düzeyini artırmayı amaç edinen, Cumhuriyet Devrimi’nin en önemli Milli Eğitim bakanlarından biridir.

Milli Eğitim Bakanlığı dönemlerinde ve eğitimle ilgili yaptığı tüm çalışmalarda aklın ve bilimin ışığında tam bağımsız bir eğitim politikası ve yetişmiş insan gücü adına onlarca projeye imza atmıştır. Çeşitli eserlerin Türkçeleştirilmesi ya da Türkçeye çevrilmesi gibi çalışmalarla çağdaş dünya edebiyatının klasiklerini bize kazandırmıştır. Hasan Ali Yücel’i anıtlaştıran ise en büyük projesi olan “Köy Enstitüleridir. İsmail Hakkı Tonguç ile birlikte gerçekleştirilen bu projeyle yurdun çeşitli bölgelerinde toplam yirmi bir Köy Enstitüsü açılmış, yapılan bu eğitim devrimi Cumhuriyetin ve çağın en önemli eğitim atılımı olarak tarihe geçmiştir.

Milli Eğitim Bakanlığı’ndan ayrılırken, “Göreve geldiğim gün ile görevden ayrıldığım şu an arasında öğretici ve öğrencileri birkaç misli artan ve gelişen eğitim ailesine en derin minnet ve hürmet duygularıyla veda etmekten mutluluk duyuyorum” diyen Hasan Ali Yücel’in döneminde, herkesin eşit bir şekilde nitelikli eğitimden yararlanmasını sağlamak devletin temel göreviydi. Onun bakanlıktan ayrılmasının ardından eğitim politikalarından ödünler verilerek Cumhuriyetin en önemli kazanımlarından geri adımlar atıldı. Özellikle AKP iktidarı döneminde uygulanan politikalarla eğitimin niteliği düşürüldü, çağdaş, bilimsel, akılcı, laik eğitim sistemine büyük bir darbe vuruldu.

Bugün “Benim ülküm yurdun cennet olması” diyerek yurt sevgisini her şeyin üstünde tutan Hasan Ali Yücel gibi devlet adamlarına ve bilimin aydınlatıcı gücüne olan ihtiyaç her zamankinden fazladır. Hasan Ali Yücel’i ölümünün 58. yılında, sevgi ve minnetle anıyoruz.   

                                                                                                                                      Hatem DENKTAŞ

                                                                                                       Eğitim İş Sendikası Maatya Şube Başkanı

Bakmadan Geçme