Hanehalkı Tüketim Harcaması

Ülkemizde konut ve kira harcamasına en yüksek payı TR1 İstanbul Bölgesi ayırdı.

Hanehalkı Bütçe Araştırması’nın 2015, 2016 ve 2017 yıllarına ait verilerinin birleştirilmiş sonuçlarına göre; toplam tüketim harcamalarının büyük bölümünü konut ve kira, gıda ve alkolsüz içecekler ile ulaştırma harcamaları oluşturdu. Konut ve kira harcamalarına en yüksek payı ayıran bölge %30,7 oranıyla TR1 İstanbul Bölgesi iken en düşük payı ayıran bölge %21,8 ile TR9 Doğu Karadeniz Bölgesi oldu.

Gıdaya en yüksek payı TRB Ortadoğu Anadolu Bölgesi ayırdı

Tüketim harcamaları içinde gıda ve alkolsüz içecek harcaması payının en yüksek olduğu bölge %27,1 ile TRB Ortadoğu Anadolu Bölgesi iken, en düşük olduğu bölge %15,5 ile TR1 İstanbul Bölgesi oldu.

Ulaştırma harcamalarına TR6 Akdeniz Bölgesi en yüksek payı ayırdı

Ulaştırma harcamalarına en yüksek payı %20,3 oranıyla TR6 Akdeniz Bölgesi ayırırken, en düşük payı ayıran bölge ise %14,6 ile TRB Ortadoğu Anadolu Bölgesi oldu.

Eğitime ayrılan pay TR1 İstanbul Bölgesi’nde en yüksek oldu

Tüketim harcamaları içinde eğitime %3,3 oranıyla en yüksek payı TR1 İstanbul Bölgesi ayırırken, TR9 Doğu Karadeniz Bölgesi %1 ile en düşük payı ayıran bölge oldu. Sağlık harcamalarına en yüksek payı %2,4 ile TR1 İstanbul Bölgesi ve TR2 Batı Marmara Bölgesi, en düşük payı ise %1,3 ile TRB Ortadoğu Anadolu Bölgesi ayırdı.

Tüketim harcamalarının dörtte biri TR1 İstanbul Bölgesi’nde gerçekleşti

Araştırma sonuçlarına göre; Türkiye’deki toplam tüketim harcamalarının %24,8'i TR1 İstanbul Bölgesi’nde oturan hanehalkları tarafından gerçekleştirildi. İkinci sırada %15,2 ile TR3 Ege Bölgesi yer alırken, bunu izleyen TR6 Akdeniz Bölgesi'nin payı %11,4 oldu.

Tüketim harcamalarında en düşük payı TRA Kuzeydoğu Anadolu Bölgesi aldı

Türkiye’deki toplam hanehalkı tüketim harcamalarında en düşük payı %1,6 ile TRA Kuzeydoğu Anadolu Bölgesi aldı. Bu bölgeyi, %2,9 oranıyla TRB Ortadoğu Anadolu Bölgesi izledi.

Bakmadan Geçme