Google 5 milyar dolarlık cezası Kesinleşti

Google, Avrupa Komisyonu tarafından rekor bir ceza ödemeye mahkum edilebilir. Şirketin uygulamalarını işletim sistemine bağlayarak diğer şirketlere karşı haksız rekabet ortamı yarattığı belirtiliyor.

Son yıllarda ABD'li şirketlerin adeta korkulu rüyası haline gelen Avrupa Komisyonu, bugün rekor bir ceza kararına imza atabilir. Halihazırda Google'ı, mobil işletim sistemi sektöründeki hakimiyetini kötüye kullandığı düşüncesiyle mercek altına alan komisyon, Google hakkındaki kararını bugün verecek. Bloomberg ve Reuters'ın kaynaklarına göre ceza 5 milyar dolar(4.3 milyar euro) civarında olabilir. Bu da komisyonun bugüne kadar tekelcilik konusunda bir şirkete verdiği en yüksek ceza anlamına geliyor.

 
Hakim pozisyonunu kötüye kullandı 3 yılı aşkın bir süredir Google'ın Android işletim sistemi hakkında soruşturma yürüten Avrupa Komisyonu, 3 konuya odaklanmış durumda. Bunlardan ilki Google'ın başta Crhome tarayıcısı olmak üzere pek çok uygulamayı Android işletim sisteminde önyüklü olarak yerleştirmesi. Dikkat çekilen ikinci nokta ise Google'ın, akıllı telefon üreticilerini kendi hizmetlerine(Gmail, Google Chrome veya Haritalar gibi) alternatif üretmeme konusunda zorlaması. Son ve belki de en önemli nokta ise Google'ın; akıllı telefon üreticilerine ve operatörlere teşvik vermesi. İddialara göre şirket, Google arama motorunu varsayılan arama motoru, Google Chrome'u ise varsayılan tarayıcı olarak ayarlamaları için şirketlere ödeme yapıyor.Yukarıda bahsedilen 3 iddia ile Google'ın mobil işletim sistemi sektöründeki hakim durumunu kötüye kullandığı ve tekel haline gelerek küçük üreticileri pazardan silmeye çalıştığı belirtiliyor. Böylece Avrupa Birliği'nin düzenlemelerini ihlal eden şirkete yıllık cirosunun yüzde 10'una kadar ceza verilebilecek. Üst sınırı 10 milyar euro civarında olan ceza hakkında konuya yakın kaynaklar 4.3 milyar doları geçmeyeceğini belirtiyor. Brüksel'de saat 14.00'da başlayan toplantının sonuçlanmasıyla birlikte Google'ın ödeyeceği ceza netlik kazanacak.
 
İlk ceza değil Akıllı telefonların neredeyse yüzde 80'inin Android işletim sistemini kullanmasıyla pazarda güçlü bir role kavuşan Google geçtiğimiz yıl farklı bir konudan ötürü cezaya çarptırılmıştı. Şirket alışveriş hizmetinde(Google Shopping) ürünleri ve web sitelerini sıralarken haksız rekabet ortamı yarattığı gerekçesiyle 2.4 milyar euroluk ceza ödemeye mahkum edilmişti. Şirket haksız olduğunu düşündüğü bu cezaya itiraz ederken itiraz talebi halen Avrupa Komisyonu tarafından sonuca bağlanmış değil.
 
Ceza kesinleşti: 4.34 milyar euro
Avrupa Komisyonu beklenen kararı az önce açıkladı. AB Komisyonu Rekabetten Sorumlu Üyesi Margrethe Vestager tarafından duyurulan karar uyarınca Google, mobil işletim sistemi sektöründeki konumunu istismar ettiği için 4.34 milyar euroluk cezaya çarptırıldı. Google'ın akıllı telefon üreticileri ve mobil operatörlerle yaptığı sözleşmelerin rakip şirketler adına haksız rekabet koşulları yarattığını belirten komisyon, Google'a rakip uygulamalar geliştiren şirketlerin rekabet gücünü kaybettiğini ve sonuç olarak Android cihazlarda daha az sayıda tarayıcıya ve arama motoruna ulaşılabildiğini belirtiyor. Bu da kullanıcılar için seçeneklerin azalmasına ve kullanıcıların da kısıtlanmasına neden oluyor. 
 
 
Google'ın karara itiraz etmemesi halinde söz konusu cezayı ödemek için 14 günü var ancak geçtiğimiz yıl olduğu gibi Google'ın bu kararı da AB Genel Mahkemesi'ne taşıması bekleniyor. Nitekim Google'ın kararın ardından yaptığı açıklama da bunu işaret ediyor. ''Android herkes için daha fazla seçenek yarattı.'' diyen şirket Android işletim sisteminin canlı bir ekosistem, inovasyon ve düşük fiyat sağladığını belirterek adil rekabet ortamının bütün şartlarını taşıdığını vurguladı.
 
Google'a cezayı ödemek yerine sunulan alternatif ise 90 gün içinde mevcut düzeni değiştirip Avrupa Komisyonu'nun talepleri doğrultusunda adil rekabet ortamını sağlamak. Bunun için komisyon; Google'ın, ceza almasına neden olan 3 davranışından en az birisinden vazgeçmesini istiyor. Tabi şu aşamada karardan memnun olmadığını belirten ve itiraz yolunu kullanması beklenen Google'ın bu alternatife sıcak bakmadığı düşünülüyor. 

KAYNAK:donanimhaber

Bakmadan Geçme