Fetömetre işe yaradı! Örgüt çökertildi

Fetömetre sistemi önemli sonuçlar verdi.

TSK'daki FETÖ'cüleri belirlemek için kurulan Fetömetre önemli sonuçlar verdi. Kurmay subayların yüzde 80'i hakkında idari işlem uygulandı. İtirafçı olan 379 denizci 585 sivil imamı deşifre etti.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nda 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında FETÖ ile mücadelenin sistematik bir biçimde yürütülmesi için Personel Başkanlığı bünyesinde Adli Takip, İnceleme ve İdari İşlem (ATİİİ) Şubesi kuruldu. Tümamiral Cihat Yaycı'nın, Deniz Kuvvetleri Kurmay Başkanlığı’na atanmasının ardından oluşturulan ATİİİ Şube, Deniz Kuvvetleri’nde kamuoyunda Fetömetre olarak bilinen kriterler matrisi hazırladı. 66 ana kriter ve 239 alt kriterden oluşan matris kapsamında, ByLock kullanımı, himmet, sınav notları, Bank Asya hesap hareketleri gibi ayrıntılı İncelemeler ve idari işlemler, 17 bakanlık, 25 kamu kuruluşu ve savcılıklarla işbirliği içinde titizlikle yürütülüyor.

TABUR KOMUTANLARINA İŞLEM

Önemli sonuçlar veren incelemelerde, FETÖ'cülere soruları verilen sınav sonuçları detaylı olarak gözden geçirildi. Elde edilen bulgular ışığında, Deniz Harp Okulu’nda Tabur Komutanlığı yapan personelin tamamı hakkında idari işlem yapıldı. Araştırmalarda, 2000 yılından itibaren Askeri Liselere Giriş Sınavında test ortalama güçlüğü artmasına karşın tüm soruları doğru yapan aday sayısındaki artış dikkat çekti. 2000-2004 yılları arasında ortalama 50 kişi olarak kaydedilen tüm soruları doğru yapan aday sayısı 2004’te 234’e, 2006’da 491’e çıktı. 2010’da ise bin 214 aday tüm soruları doğru cevapladı. 2011’de bu sayı 642, 2012’de 717 oldu. 2014’te ise FETÖ’nün sınav usulsüzlüğü çözüldükten sonra bu sayılar 2 ile 4’e kadar geriledi.

2001 SONRASINDAKİLER FETÖ’CÜ

FETÖ, komutanları yanlış yönlendirmek ve örgüt mensuplarını terfi ettirmek için Genelkurmay general/amiral şubesinin ele geçirilmesine önem verdi. Harp Akademileri giriş sınavı sorularının da ele geçirilmesiyle FETÖ’cü subayların akademiye girişleri sağlandı ve kurmay subay olarak gelecekte komuta kademesinin ele geçirilmesi hedeflendi. Bu tespitler üzerine kurmay sınıfında ciddi inceleme yapıldı. Deniz Kuvvetleri’nde 15 Temmuz itibarıyla görevde bulunan kurmay sınıfı subayların yüzde 80’i hakkında kamu görevinden çıkarma, görevden geçici uzaklaştırma, açığa alma başta olmak üzere idari işlem uygulandı. Yapılan incelemelerde 2004 yılı hariç 2001 yılından sonra Deniz Harp Akademisine giren subayların büyük oranda FETÖ/PDY mensubu olduğu tespit edildi.

379 İTİRAFÇI DEŞİFRE ETTİ

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ATİİİ Şube’de yürütülen Fetömetre incelemeleri kapsamında tespit edilen ve görevde bulunan 135’i subay, 242’si astsubay, 2’si uzman personel olmak üzere toplam 379 personel itirafçı oldu. Etkin pişmanlıktan yararlanan personelin verdikleri ifadeler neticesinde de emniyet güçleri 585 sivil mahreme erişti.

64 BİN SİVİL KAYDI İNCELENDİ

FETÖ'nün kendi mensuplarını diğer personel arasında parlatmak maksadıyla kullandığı sicil sistemindeki incelemeler kapsamında 18 bin 212 kişiye ait toplam 63 bin 969 sicil kaydı mercek altına alınarak analiz edildi. Bu doğrultuda incelemeler devam ediyor.

1 MİLYON TELEFONDA BYLOCK ANALİZİ

FETÖ üyeliği kapsamında delil olarak kabul edilen ve örgütün haberleşme maksadıyla kullandığı ByLock taraması ayrıntılı olarak yapıldı. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nda görevli tüm personelin Deniz Personel Yönetim Bilgi Sistemindeki ve izin kağıtlarındaki yaklaşık 1 milyon telefon numarası, 10 senelik log kayıtları ByLock veri tabanında tahlil edildi. FETÖ mensuplarının sistemde değiştirdikleri numaralar da dahil olmak üzere birinci derece akrabalarının Bylock kullanma durumları tespit edildi.

BİR HAFTADA 556 FETÖ'CÜ

FETÖ'ye yönelik nisan ayının ilk haftasında düzenlenen operasyonlarda 556 zanlı gözaltına alındı. 17-25 Aralık süreci ve MİT TIR'ları soruşturması sonrasında faaliyetleri ve hain hedefleri deşifre olan, 15 Temmuz darbe girişimi ile eli kanlı terör örgütü olduğu açığa çıkan FETÖ'ye yönelik operasyonlar hız kesmeden sürüyor. Cumhuriyet başsavcılıklarınca FETÖ'ye yönelik yurt genelinde başlatılan soruşturmalar kararlılıkla devam ederken, örgütün Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve emniyet içerisindeki kripto yapılanmaları da bir bir ortaya çıkarılıyor. Güvenlik güçleri, FETÖ'ye yönelik nisan ayının ilk haftasında 33 ilde 52 ayrı operasyon düzenledi. Bu operasyonlarda 556 kişi yakalandı.

Yeni Şafak

Bakmadan Geçme