'Donan Biz Miyiz, Onlar Mı?' Adlı Tiyatro Oyunu İkinci Kez Sahnelendi

Battalgazi Belediyesi ve Battalgazi Halk Eğitim Müdürlüğü'nün

Battalgazi Belediyesi ve Battalgazi Halk Eğitim Müdürlüğü’nün Sarıkamış harekâtının 103’üncü yıldönümü dolayısıyla ortaklaşa düzenlediği ‘Donan Biz miyiz, Onlar mı?’ adlı tiyatro etkinliği, yoğun ilgi nedeniyle ikinci kez gerçekleştirildi. Burada konuşan Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, bu ülkenin kolay kurulmadığını belirterek, millet olarak birlik ve beraberliğimizi daima muhafaza etmemiz gerektiğini söyledi.

 

Battalgazi Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü ile Battalgazi Halk Eğitim Müdürlüğü’nün Sarıkamış harekâtının 103’üncü yıldönümü dolayısıyla ortaklaşa düzenlediği ‘Donan Biz miyiz, Onlar mı?’ adlı tiyatro etkinliği, Battalgazi halk Eğitim Merkezi Salonu’nda gerçekleştirildi. Tiyatro oyununu izlemeye, Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Battalgazi Belediye Başkan Yardımcıları Nevzat Aslan, Yaşar Karataş, Zafer Kırçuval, Mustafa Sayın, Latif Okyay, Malatya Ticaret Borsası Başkanı Gürsel Özbey, BİLSAM Başkanı Prof. Dr. İbrahim Gezer, Cem Vakfı Malatya Şube Başkanı Eşref Doğan, Hacı Bektaş Veli Kültür Merkezi Vakfı Genel Başkanı Hasan Meşeli, Birlik Vakfı Malatya Şube Başkanı Sadi Ergül, Battalgazi İlçe Milli Eğitim Müdürü Recep Bulut, Battalgazi Halk Eğitim Müdürü Cemal Kurhan, Malatya Önce Vatan Gazi ve Şehit Aileleri Derneği Başkanı Muharrem Kıbrız, Türkiye Harp Malulü, Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Malatya Şube Başkanı Mustafa Gözükara, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Şube Başkanı Ziya Öztürk, bazı kamu ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı. Program, ilk olarak Kur’anı Kerim tilaveti, ardından da saygı duruşu ve istiklal marşının okunması ile başladı. Program, Kazım Doğan’ın yazdığı, Ömer İnce’nin yönettiği ve Esma Gözalıcı, Semra Bayazıt, Muhammed Kartal, Ahmet Kepenek, Mikail Kanbay, Şeyma Tercan, Burak Özata ve Nehirnaz Elmas’ın oynadığı ‘Donan Biz miyiz, Onlar mı?’ adlı tiyatro oyunu sahnelendi. Tiyatro oyunu sahnelenirken, tiyatroyu izleyen bazı izleyicilerin gözyaşlarını tutamadığı gözlendi.

 

Büyük bir ilgi ile izlenen tiyatro oyunu sonrası bir konuşma yapan Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Sarıkamış şehitlerini rahmet, şükran ve minnetle andıklarını belirterek, “Bu oyunu geçen hafta belediye konferans salonumuzda izlediniz. Ben de bu oyunun geçtiği yerlerdeydim geçen hafta bugün, yani o Sarıkamış dediğimiz o yüksek yaylalarda hakikaten karla ağaçların bütünleştiği, buzlarla evlerin bütünleştiği bir mekandaydım. Orayı, söylemden çok yaşamak lazım. Tepelere çıkıldığı zaman gözün gördüğü her taraf bem beyaz. Ve o zaman yazlık elbiseler içerisinde binlerce Mehmedimiz ve o soğuğa yenik düşerek Allah’a teslim oldular vatanları için. Rus Genel Kurmayı arşivinde bir belge sunuyor, belgede şunu yazıyor; “Türk askerlerini teslim almaya gittiğimizde, bizim gördüğümüz tablo bizden önce Mehmetçikler Allah’a teslim olmuşlardı” Ve Allah’a teslim oldular. Gerçektende bu vatan kolay kurtulmadı. Çok ağır bedeller, çok ağır şartlar neticesinde bugün bu özgür vatana, 780 milyon kilometre karelik alanda yaşıyoruz. Bunun kıymetini bilmemiz lazım. 1919 Türk’ün şahlanış günü Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a çıkması, yeniden milli mücadele ve Anadolu’nun her karış toprağı işgal edilmiş. Bu süreç içerisinde bir kurmaylık dehası olarak birinci İnönü, ikinci İnönü, akabinde Sakarya savaşında geriye çekilen bir Türk ordusu. Ve o zaman halk arasında bir korku, endişe. O zaman Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, “Hattı müdafaa yoktur, sathı müdafaa vardır. Bu satıh bütün vatandır. Vatanın her karış toprağı kanla sulanmadıkça, düşmana terk edilmeyecektir” mesajı bizleri bugünlere taşımıştır. İşte “Ya istiklal ya ölüm” deyip daha sonrada “İlk hedefiniz Akdeniz’dir” diyerek o büyük komutanlık neticesinde bugün 780 milyon km karelik alan içerisindeki özgür vatanımızda, hür olarak yaşamanın bedelini geçmişte atalarımız çok ağır ödediler. O atalarımıza minnet duyuyoruz, şükran duyuyoruz” diyerek, millet olarak birlik ve beraberliğimizi daima muhafaza etmemiz gerektiğini söyledi.

 

Başkan Gürkan’ın yaptığı konuşmanın ardından 6 sokağa Battalgazi Belediye Meclisi tarafından alınan karar ile şehitlerimizin isimleri verilirken, şehitlerimizin ailelerine belgeleri Başkan Gürkan tarafından verildi.

 

Programda son olarak Battalgazi Belediyesi’nden emekli olan personele teşekkür plaketi verilirken, toplu fotoğraf çekimi ile program sona erdi.

Bakmadan Geçme