Doğanşehir'de 'Tütünüme dokunma' eylemi yapıldı

Kiraz 'Tütün yasaklanırsa çiftçi aç kalacak'

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Malatya İl Başkanı Enver Kiraz, İl Yönetim Kurulu Üyeleri, Doğanşehir İlçe Yönetimi ve tütün üreticileri ile birlikte Doğanşehir’de gerçekleştirilen “Tütünüme Dokunma” eylemine katıldı.

Eylemde konuşan Kiraz, “ Sizler biz tütünümüze sahip çıkacağız dediniz, bizde size desteğe geldik. Her zaman tütün için yanınızdayız. Çünkü şunu biliyoruz ki tütün Doğanşehir’de, Sürgü’nün, Erkenek’in, Kurucuova’nın, Fındık’ın, Polat’ın tüm Doğanşehir’in ekmeği. Dolayısıyla elma geçen yıl gördük bu yılda göreceğiz maalesef ayaklar altında. Burada pancar yasaklandı şimdi tütün yasağıyla bütün Doğanşehirlileri aç bırakmak istiyorlar. Sefalete mahkûm etmek istiyorlar. Çiftçinin hem Adıyaman’daki kardeşlerimizin hem Doğanşehir’deki dostlarımızın verdiği mücadeleyle bunun geri çekilmesi noktasında da önemli adımlar atılıyor. Bir an önce sağlıklı bir açıklama yapılmasını ve tütünün aynı şekilde üretimine devam etmesini ve daha da üretimin normal hale döndürülmesini, şuan da üretimde çok yasal kurallar dâhilinde yapılmıyor.” İfadelerini kullandı.

ÖLÜMÜ GÖSTERİP SITMAYA RAZI EDİYORLAR

CHP İl Başkanı Enver Kiraz “Üretimin mutlaka yasal kurallara bağlanarak, çiftçinin rahat bir nefes alacağı, çocuklarına, evine götürdüğü ekmeğini kesilmemesi noktasında önemli adımlara ihtiyaç var. Tütün yasaklandığında bu insanlar aç kalacak sefalete mahkûm olacaklar. Yabancının burada sattığı sigara serbest, yasal. Ülkenin bu topraklarda yaşayan insanların kendi ektiği tütün yasaklanmak isteniyor. Bu kabul edilebilir bir şey değil. Şimdi bir madde getiriyorlar, ölümü gösterip sıtmaya razı etmeye çalışıyorlar. Ama biz razı olmayacağız. Yabancının sigarası serbestse buradaki çiftçinin üreticinin tütünü de serbest olacak.Bu ülkenin ürettiği bu çiftçinin ürettiği hiçbir ürün yasaklanamaz. Yasal statüsü olan hiçbir şey yasaklanamaz.” Dedi.

ALINTERİNİZE, EKMEĞİNİZE SAHİP ÇIKACAĞIZ

“Tütün üretiminin yasaklanmaması noktasında üretiminin yasal hale getirilmesi hakkında düzenlemeler yapılması gerekiyor. Birkaç tane uluslararası firmanın dayatmasıyla yapılıyor. Bu dayatmaya bizlerde asla izin vermeyeceğiz.”diyen Kiraz; “ Alın terimize, ekmeğimize sonuna kadar sahip çıkmaya devam edeceğiz. Ayrıca bir durum daha oluştu, 2 gün önce soğuk vurmasıyla bir don olayı gerçekleşti. Tütünde ciddi bir don olayı var. Dondan dolayı yanan tütünlerde bir işe yaramıyor, biliyoruz. Çiftçinin üretmiş olduğu birçok üründe maalesef elinden kayıp gitti. Geçmiş olsun diyoruz ama sadece geçmiş olsun yetmez. Bu tütün eğer resmi olarak üretilebilseydi TARSİM’de sigortalatacaktınız, çeşitli yöntemler bulunacaktı. Ama öyle bir yöntemde yok. Dolayısıyla tütün üretiminin yasal hale getirilmesi gerekiyor ki çiftçi dondan etkilenmesin, bu tür sıkıntılar yasamasın ve ürettiği tütünüyle geçimini sağlayabilsin ve geleceğini kurabilsin. Bütün çiftçilere de buradan kendi ekmeklerine ve geleceklerine sahip çıktıkları için teşekkür ediyoruz.” Dedi.

 

TÜTÜN ÜRETİCİSİ DİNDAR; “ÇOCUKLARIMIZ KARTON KEMİRECEK”

Tütün üreticisi Mehmet Efe Dindar ise “150 bin kişinin geçim kaynağı olan, hayat damarımız olan tütünü bir gece ansızın torba yasasıyla elimizden alınıp başkalarına verilmesine karşı çıkıyoruz. Biz haklı olarak çocuklarımızın kaderi, geçim kaynağımız, yaşamımız tütün. Elma zaten 10 kuruş, başka yağacağımız hiçbir şey yok. Belki bazıları bizim için taşkınlık yapıyorlar diyorlardır vallahi billahi istem dışı ne yaptığımızı bilmiyoruz ki. Ruh halimiz iyi değil. Çocuklarımız karton kemirecek Tütünü de alın biz ne yapacağız. Bizi suça teşvik edeceksiniz. Biz rahmani yaşamak istiyoruz bizi niye zorluyorsunuz? Biz güzel insanlarız, ekmeğimiz de insanlarız, ekmeğimize müdahale ediyorsunuz” dedi..

Bakmadan Geçme