Büyüme Ve Gelişmenin İzlenmesi

Bakanlığımız tarafından Ülke genelinde büyüme ve gelişmenin izlenmesi programı yürütülmektedir. Bu program kapsamında her yıl 15 Nisan Büyümenin İzlenmesi Günü olarak kutlanmaktadır.

Bakanlığımız tarafından Ülke genelinde büyüme ve gelişmenin izlenmesi programı yürütülmektedir. Bu program kapsamında her yıl 15 Nisan Büyümenin İzlenmesi Günü olarak kutlanmaktadır.

Büyüme Ve Gelişmenin İzlenmesi

 

Sevgili anne ve babalar; çocuğunuz her dönemde büyür ve gelişir. Büyüme, hücre sayısı ve büyüklüğünün artışıyla vücut hacmi ve kitlesinin artışıdır. Gelişme ise hücre ve dokuların yapı ve içeriğinin değişimiyle bedensel olgunlaşmayı ifade eder. Büyüme ve gelişmenin  doğumdan  başlayarak belirli aralıklarla değerlendirilmesidir.

Büyümenin izlenmesi ile büyüme sürecinde besin yetersizliği veya hastalık nedeniyle oluşabilen yavaşlama, duraklamalar henüz çocuğun ölçümleri normal sınırlar içinde iken, patolojik değerler düzeyine gelmeden fark edilebilir ve tedavisi olan durumlar düzeltilebilir. Çocuğunuzun büyüme ve gelişmesi 0-4 yaş arası oldukça hızlıdır. Bu dönemde ağırlık ve boy artışını gösteren büyüme kartları ya da standart değerlerle bu yaş gruplarının izlenmesi daha önemlidir. Çocuğun büyüme ve gelişmesinin değerlendirilmesinde bazen baş çevresinin ölçülmesi, diş gelişmesi gibi ölçütler de dikkate alınır. Büyüme ve gelişme dönemlerinin izlenmesi yaşlara göre kazanılan bedensel yetenekler ve zihinsel gelişim özelliklerini ana hatlarıyla belirtmekte fayda vardır.

- Doğumdan sonraki ilk günler bebeğiniz günün büyük bölümünü uyuyarak geçirir. Emme ve yutma reflekslerine sahiptir. Lohusalık döneminin ilk yarım saatinde bebekle annenin tensel teması sağlanarak, mutlaka ilk ağız sütü verilmelidir. Bebeğe 6. ayın bitimine kadar anne sütünden başka hiçbir gıda, su dahil verilmeden emzirme 2 yaşına kadar sürdürülmelidir.

-   Doğumun 2. ve 5 günlerinde bebeğinizin topuğundan alınacak 5 damla kan ile kalıtsal kan hastalığı olan Fenilketonüri, Hipotiroidi, Biotinidaz Eksikliği, Kistik Fibrozis ve Konjenital Adrenal Hiperplaziye bağlı hastalıklar taranmaktadır. Böylece bebeklerin büyüme gelişmesinde zekâ  gelişimini etkileyen bu hastalıklar erken dönemde teşhis edilerek tedaviye başlanmaktadır.Erken tedavi ile büyüme ve gelişme normal yaşıtları ile aynı olmaktadır.

-     Yenidoğan işitme tarama testi ücretsiz olarak doğumdan sonraki ilk 15 gün içinde yapılmaktadır. Erken dönemde işitme kaybı tanısının konulması ile uygun tedaviye başlanarak bebeğinizin gelişiminin normal düzeyde seyretmesi sağlanmaktadır.

-Tarama programı kapsamında; her bebeğe/çocuğa 0-3 aylık ve 36-42 aylık dönemlerde görme taraması yapılıp, sonucu şüpheli bulunan bebekler Aile Hekimliklerince Göz hastalıkları uzmanına sevk edilerek erken tanı-tedavisi sağlanmaktadır.

-Gelişimsel Kalça Displazisi (Doğuştan Kalça Çıkıklığı) açısından bebeklerin tarama amaçlı muayeneleri yapılarak; risk faktörü taşıyan veya fiziki bulgularından biri pozitif olan bebekler yaşamlarının en geç 3-6. haftasında ultrasonografik olarak taranırlar.

-Doğumdan itibaren bebeğinizin aşılarını mutlaka yaptırınız. Bebeklerde sık görülen bazı hastalıklardan korunmanın en güvenilir, en kolay ve en ucuz yolu onları düzenli aralıklarla ve aşı takvimine uygun aşılatmaktır.

 

-   Bebeğinize 15. günden itibaren D vitamini profilaksisine başlanılmalı ve 11. aya kadar günde 3 damla D vitamini kullanılmalıdır. Bebeğinize yine 4–12 aylık döneminde bebek demiri profilaksisi ile anemiden korunmalıdır. İlk 6 ay sadece anne sütü almış ve demir profilaksisine uygun zamanda ve dozda başlanmış bebeklerde zeka puanının 10-15 puan arttığı bilimsel gerçektir.

Bebeğinizin ve çocuğunuzun özellikle Aile Sağlığı Merkezinizde Aile Hekiminiz tarafından büyüme gelişmeleri yukarıdaki kriterler doğrultusunda düzenli aralıklarla izlenmesi sağlığı için oldukça önemlidir. Siz kıymetli ebeveynlerin bilinçli olarak çocuklarının büyüme ve gelişmelerini yakından takip etmesi ve sağlık personelimizle işbirliği içinde olmanız oluşabilecek problemlerin önüne geçilmesinde yardımcı olacaktır. Çocuklarınızın sağlıklı büyüme ve gelişmeleri için dengeli beslenmeleri, bulaşıcı hastalılardan korunmaları, aşılarının zamanında ve tam yapılmış olması hedefimizdir.

Büyüme ve gelişmeyi etkileyen faktörlerin başında;

 

          Cinsiyet

          Genetik Faktörler

          Hormonlar

          Beslenme ve Metabolik Hastalıklar

          Doğum Öncesi Faktörler

          Kronik Hastalıklar

          İlaç ve kimyasal faktörler

          Doğum ile ilgili sorunlar gelmektedir.

 

Sağlık kuruluşlarımız, her konuda olduğu gibi, büyümenin izlenmesi konusunda da ücretsiz hizmetinizdedir. Sağlıklı nesiller umutlu geleceğimizdir.

 

 

 

Doç.Dr. Recep BENTLİ İl Sağlık Müdürü

Bakmadan Geçme