Bu Hastalık Doktorları Bile Kandırıyor

Sessiz Tiroid hastalığı, belirtileri nedeniyle 'Graves' adı verilen zehirli iltihaplı guatrla karıştırılıp hastalarda ömür boyu kalıcı hasarlar bırakıyor. Sinsi hastalığın belirtileri, birçok doktoru da yanıltıyor.

Sessiz Tiroid hastalığı, belirtileri nedeniyle ‘Graves’ adı verilen zehirli iltihaplı guatrla karıştırılıp hastalarda ömür boyu kalıcı hasarlar bırakıyor. Sinsi hastalığın belirtileri, birçok doktoru da yanıltıyor. Yanlış tedavi uygulanan hastalar ise ömür boyu birçok rahatsızlığa maruz kalıyor.
Tıp dünyasında, tedavisi olmayan hastalıklardan daha kötüsü de yanlış teşhis ve tedavi uygulanması. Birçok sinsi hastalığın teşhisi yanlış konulduğunda kalıcı hasarlara ve ölümlere yol açabiliyor. Bu hastalıklarından en önemlilerinden biri de "Sessiz Tiroid". Hastalığın ellerde titreme, aşırı sinirlilik, stres artışı, anormal saç dökülmesi, çarpıntı atakları gibi belirtileri, bu hastalığın ‘Graves’ adı verilen zehirli iltihaplı guatrla karıştırılmasına neden oluyor. Türkiye’de yaygınlık oranı oldukça yüksek olan sessiz tiroidin teşhisi ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi veren İç Hastalıkları Uzmanı ve İmmunoterapist Dr. Ülkü Görmez, hekimlerin dahi kafasını karıştıran bu hastalığa Türkiye’de azımsanmayacak sıklıkta rastlandığını söyledi.
Ülkü Görmez, hastalığın tedavisinin mümkün olduğuna da dikkat çekerek, "İlk bakıldığında belirtileri bakımından oldukça rahatsızlık verici bu hastalığın tedavisi mümkün. Yani geçici bir hastalıktır. Kalıcı hasar bırakmaması için aylık düzenli takip edilmesinin yanı sıra, gereksiz ve yanlış tiroid ilacı kullanımından sakınmak gerekir. Bunun için tanının doğru koyulması çok ama çok önemlidir. ’Graves’ adı verilen ’zehirli iltihaplı guatr’ ile karıştırılıp, buna yönelik tedavi başlanması veya kalıcı hipotiroidi ve hashimato tiroiditin hipotiroidi fazı ile karıştırılıp tedavi edilmesi; hastaların ömür boyu kalıcı tiroid hastası olmasına neden olabiliyor. Hastalığın tanısını koymak en önemli husus. Bu konuda da uzmanlara büyük görev düşüyor." dedi.

Dr. Ülkü Görmez

Bakmadan Geçme