Battalgazi'de Halk Hangi Türbeye Niçin Gider

BATTALGAZİ BELEDİYESİ

Battalgazi, Dünya kurulduğundan beri bir çok medeniyeti barındırmış, yaşatmış, yakın yada uzak bölgelere dağıtmıştır.

İnançların, yaşamış olan topluluklarda aşamalarla gelişme gösterdiği M.Ö. medeniyetlerinden, Miladi yılların başlangıcı ve neticesinde, çeşitli din,dil, ırk ve kültürlerin dolup boşaldığı; Battalgazi, bölgesine egemen bir yapı taşıması neticesinde önemli bir medeniyet hazinesi kimliğine sahiptir. Bu bölge dinler kültürünün iç içe yaşadığı nadir şehirlerden biridir.

Battalgazi, ermişler diyarı, kahramanlar meydanıdır. Buralarda yaşayanlar büyük hizmetler yapmışlardır. Bu dünyadan göç eden değerli zatlara karşı halk sorumluluğunu unutmaz. Bu sahiplenme ile o ermiş kişilerin kendilerine maneviyatla sahiplik yaptıkları inancı hakimdir. Bunun neticesinde kendi gönüllerinde yaşattıkları onları birer vasıta edinerek, Allah’a dua eder, yalvarırlar. Bu Allah’a yalvarışlar, gerçek anlamda bazı kesimlerde şekil ve ifade değişikliğine uğradığı , hurafe boyutlarına taşındığı, Dua ve dilek istekleri batıl inanç haline getirildiği görülür.(ağaçlara bez bağlama-mezar taşına taş yapıştırma-kömürle yazı yazma-nefessiz olarak koşma-çöpten yapılan ev ve beşikler-yerlere çizilen resimler-yerde sürünerek yaklaşmak gibi)

Uzun yllar yerleşim yeri olan Battalgazi de, dolup boşalan her devrin birer ikişer ulu insanı, erenleri, pir’ leri olmuştur. Bu ermiş zat’lara ait mezarların bir çoğu izi belirsiz, ismi unutulur hale gelmiştir. Ancak günümüzde unutulmayıp, bu günlere taşınan çok sayıda türbe ve ziyaret vardır. Biz bunlardan en çok ilgi çekenleri ve ziyaret amaçlarını belirteceğiz.

KIRK KARDEŞLER

Anlatılan efsanesi sebebiyle Çocuğu olmayan kadınlar, buradaki beşiği sallarlar. tuttukları dileğin kabul edileceğine inanırlar. Ayrıca buraya dikilen bir de dilek taşı vardır. Bu dilek taşına küçük taşlar temas ettirilir. Bu küçük taşlar yapışırsa tutulan dileğin yerine geleceğine inanılır. Ayrıca “mezarlar arasında nefessiz üç tur koşabilen kişinin dileği kabul görür.” inancı hakimdir.

HÖTÜM BABA (DEDE)

Yürüme yaşı geçtiği halde, yürüyemeyen küçük çocukların yürümesi için, bu ziyarete götürülür. İsminden de anlaşılacağı gibi; hötüm olmuş, yani yürüme kabiliyetini yitirmiş hastalar da iyileşmek umuduyla buraya gelirler.

HASAN BASRİ ZİYARETİ (KORUCUK TÜRBESİ)

Bu türbeye Korucuk denmesinin sebebi, Karakaya Baraj gölü altında kalan korucuk köyünden nakledilerek getirilmiş olmasındandır. 1986 yıllarında, Karahan Mahallesinde, kırk kardeşler mezarlığı yanına türbe yaptırılarak konulmuştur.

Bu türbeye ait çeşitli efsaneler ve söylemler vardır. Söylemin bir tanesi Hasan Basri hazretlerinin yıllar önce, bu günkü taşınmasını kastederek; “ Su ile geldim, su ile gideceğim..” sözü ilginçtir. Zeka özürlü, psikiyatri sorunlu hastaların getirildiği bu ziyaret bölgede oldukça rağbet görmektedir.

VAİZ BABA (VAİZ OCAĞI) MELİK SUNULLAH CAMİİ

İçerisinde ; Tevabil Gazi, Koca Vaiz ve Battalgazi’nin Aile efradından birinin mezarı vardır. Uykuda korkan, korkulu rüyalar gören, Albastı kişilerin korkularını gidermek için bu türbeye giderler. Ayrıca uyku uyumakta zorluk çekenler orada bulunan suyu orada bulunan özel tas ile içerlerse uyuma zorluğu kalkar inancındadırlar.

SIDDI ZEYNEB TÜRBESİ

Battalgazi’nin Eşi ile Annesinin adının aynı olması nedeniyle, Eşimi yoksa Annesi mi? Diye çelişki yaratan bir türbedir. Sıddı Zeyneb ismiyle anılan türbe, kümbet şeklinde, selçuklu mimari yapı tarzındadır.

İçeri duvarlarına birçok yazılar yazılmaktadır. Bu yazılardan anlaşıldığı kadarıyla, genç nesle hitap etmekte, genellikle aşıkların birbirine yazdıkları aşk – hasret ve birbirlerine kavuşma yazılarıdır. Yine çeşitli hastalıklara iyi geleceği, çare olacağı ümidiyle gidilir.

HIRSLI BABA

Gazi İlköğretim okulu (Milli Eğitim Müd.) bahcesindedir. Türbesi yoktur. Mezar sonradan bakım görmüştür.

Buraya sinirli ve asabi olan çocuklar götürülür. Çocuğun ayağı bir iple ziyarette bulunan yere bağlanıp uzaklaşılır. Şayet çocuk o ipi kendi gücüyle koparırsa sinirinin yatışacağına inanılır.

EDİR İLE BEDİR TÜRBESİ

Atatürk Caddesi, yatılı okul yanı yol kenarındadır. İki mezar vardır. Yapısı sonradan ilave edilmiştir. Erkek çocuğu olmayan kadınlar, erkek çocuğunun olması için giderler.

Bakmadan Geçme