• Haberler
  • Gündem
  • 'Baskil, Elazığ ile Malatya arasında kalmaktan şikâyetçi '

'Baskil, Elazığ ile Malatya arasında kalmaktan şikâyetçi '

Haber: Recep ALTAY(ÖZEL)

Baskil ziyaretlerimiz kapsamında ilçede yaşanan sorunları yerinde görmek için vatandaşlarla görüştük. Baskil’in tarihi ve konumuyla yıllara meydan okuduğunu söyleyen halk, işsizlikten ve göç vermekten şikâyetçi. Bazı vatandaşlar diğer ilçelere yapılan yatırımlardan Baskil’in faydalanamamasından dert yanarken, bazıları ise İlçenin kayısı pazarından dolayı Elazığ ile Malatya arasında kalmasından muzdarip.

Baskil’de siyasi parti, kurum ve kuruluşlarla görüştükten sonra sorunları yerinde görmek için birde vatandaşlarla da görüştük. Halkın tamamına yakını işsizlik ve göç sorunu ile karşı karşıya kalmaktan bıkmış durumda. On yıl öncesine kadar 15 binlerde olan nüfus şuan 12 binlere kadar düşmüş. Esnaf iş yapamamaktan, vatandaş hizmet alamamaktan dertli. Siyasilere ise ilçeye sahip çıkmamalarından dolayı büyük tepkiler var. İşsizliğin çözümü adına kayısı üretimini büyük bir avantaj olarak görüyorlar. Ama ilçede pazarlama sorunu olduğu için yaptıkları işten kâr edememekten şikâyetçiler. Kendilerine kimsenin sahip çıkmadığını söyleyen Baskilliler Elazığ ile Malatya arasında bir ilçe olmaktan kurtulmak istiyorlar. İşte vatandaşların gazetemiz aracılığıyla dile getirdiği sorunlar…

‘İLÇEDE SAĞLAM YAPILAŞMA OLMALI’

Kayısının tam anlamıyla bir piyasası olmadığı için para etmediğini söyleyen Ahmet Altun, “Ülkemizin birçok bölgesinde zeytin, incir gibi ürünlerde birlikler kuruluyor. Bir Pazar oluşturuluyor ama bizim kayısıda bu durum yok. Malatya’da bu işi yapan birkaç tekel var. Her şey onların elinde bizim yapacak bir şeyimiz yok. Şuan 300 kasa kayısım var. Bu çok gibi görünüyor ama öyle değil. İşçi tuttum 1500 TL oraya gitti. Bunun kükürdü, traktörle taşınmasına hepsi bana külfet oluşturuyor. İlçede ise sorun sağlam yapılaşmanın olmaması. Biz bu ortamda buraya doğalgaz istememiz mantıklı olmaz. Öncelikle bu sorunu çözmek gerekir. Elazığ’a giden bir yolumuz var. Buranın bir kısmını yapıp gerisini bıraktılar. Bu konuya bir açıklık getirilmeli” diye sitemde bulundu.

‘BURANIN ESNAFI BİLE BURADA KALMIYOR’

Baskil’de nakliyecilik işiyle uğraşan Alper Kanat ise, “İlçeye ürün getiriyoruz. Ama ilçede yollardan dolayı rahat dağıtma şansımız olmuyor. Nüfusu günden güne azalan bir ilçemiz var. İşlerimizde yavaş yavaş azalmaya başladı. Merkeze yakın olmasından dolayı herkes Elazığ’a gidiyor. Esnafın kendisi bile sabah buraya gelip akşam merkeze gidiyor. Sonrada diyorlar ki burada neden iş yapamıyoruz. Bunları sorgulamak lazım” şeklinde konuştu.

‘BASKİL’İN ZENGİNLERİ BURAYA SAHİP ÇIKMIYOR’

Elazığ’la Baskil arasında yol sorunuyla karşılaştıklarını ifade eden Ahmet İnalcuk, “Bugün Keban ilçesine duble yollar yapıyorlar. Ama nedense bize böyle yollar yapılmıyor. Bunu dile getirdiğimizde ise kimse dinlemiyor. Basın aracılığıyla ancak dile getirebiliyoruz. Vekillerimiz var ama sadece seçimden seçime buraya oy istemeye geliyorlar. Bunları kimse dile getirmiyor vatandaş sıkıntılarını ifade etmekten korkuyor. Kendimize dahi faydamız yok. İnsanlar bunu siyaset zannediyor. Ayrıca Baskil’in zenginlerine sesleniyorum. Burada kazanıyorsunuz ama başka yerlere gidip yatırım yapıyorsunuz. Bu şekilde ilçemize hiçbir katkıları olmaz. Tek istediğimiz bu konulara herkesin duyarlı olması” diyerek farkındalık yarattı.

‘ELAZIĞ İLE MALATYA ARASINDA KALDIK’

Alaattin Omaç ise, “İlçe vatandaşı burada bazı devlet kurumlarının olmamasından şikâyet ediyor. Ama bunu konuşmanın şuan hiçbir anlamı yok. Bunun yerine alternatif olarak neler yapabiliriz. Bu anlamda bir çalışma yapılması gerekir. Benim tavsiyem burada bacasız bir sanayi alanı oluşturmak. Bunun yanında meslek yüksekokul bölümleri yaygınlaştırılmalı. Gerçekten bizim buralar bunları hak ediyor. Baskil şirin iklimi ve şartları çok uygun bir ilçe. Ama maalesef Malatya ile Elazığ arasında sıkışıp kalan bir ilçe konumunda. Sebebine baktığımızda kayısı üretimi burada ama Pazar Malatya da. İş adamlarına sesleniyorum buna bir sahip çıksınlar. Param olsa ben sahip çıkarım. Buradaki insanlara şunu yapıyor. Sabah arabalara iki çuval kayısı atıyorlar. Malatya’da satıp orada çayını şekerini alıp geliyorlar. Bu durumda bu insanların ilçeye nasıl faydası olsun. Ben vatandaşlara da saygı duyuyorum. Bu Pazar Elazığ’da olsa bu para İlimize akmış olacak” diye dert yandı.

‘EVDE SUYU OLMAYAN KÖYLER VAR’

İlçedeki bazı kurumların taşınmasına tepki gösteren minibüs şoförü Nevzat Işkırık, “Baskil’de bir adliye yok. Başka ilçeden neyimiz eksik. Ama burası sahipsiz bir memleket. Siyasiler buraya sahip çıkmıyor. Taşıyacak yolcumuz kalmadı. İki tane yolcu ile saatlerce yol gidiyorum. Böyle bir ilçe olamaz. Seçim dönemlerde herkes Baskilli oluyor. Biz öyle yapacağız. Biz şöyle yapacağız. Ama ortada sadece verilen sözler kalıyor. Köylerin bazılarında halen daha şebeke suyu olmayanlar var. Kaçıncı yüzyılda yaşıyoruz. Herkeste bu sorunu biliyor. Ama sorunu çözen kimse yok” diye sitemde bulundu.

‘VEKİLLERİMİZ SÖZLERİNİ TAM OLARAK YERİNE GETİRMİYOR’

Suat Çetin ise, “İlçemiz fazlasıyla göç vermeye başladı. Bunu gereken değer ve hizmetin verilmemesine bağlıyorum. Bu dediğimiz sadece belediye başkanıyla olmuyor. Vekillerimiz verilen sözleri tam olarak yerine getirmiyor. Esnafın durumuna baktığımızda nüfus oranlarıyla paralel olarak bir azalma var. Doksanlı yıllarda esnaf daha iyi iş yapıyordu. Zaman geçtikçe durum daha düzelmesi gerekirken şimdi her şey tersine dönmüş. Kimse buraya sahip çıkmıyor. Her seçimde iktidara yüzde 80 oy veriliyor. Ama karşılığını göremiyoruz” diye aktardı.

‘İKİ İL ARASINDA KALDIK’

Uzun yıllar önce buraya göç ettiğini söyleyen başka bir esnaf Burak Toklu, “Gelişmişlik seviyesi olarak çok gerilerde bir ilçe. Elazığ’ın diğer ilçelerine baktığınızda çok geri kalmış. En büyük sebebi ise ilçe değer görmüyor. İlçe Elazığ ile Malatya arasında kalmış. Buranın bazı köyleri var bırakın Elazığ’ı Baskil’le bile alakası yok. Alışverişlerini bile Malatya’dan yapıyorlar. Yetkililerden bu konu için yardım istiyoruz” dedi

Haber: Recep ALTAY(ÖZEL)

Bakmadan Geçme