Başkan Yanılmaz 'Harput Unesco Kalıcı Miras Listesi'nde Yer Alacak'

Elazığ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz, İstanbul ve Ankara'dan ilimize gelen ulusal televizyon ve gazetelerin temsilcileri, Ankara Elazığ Kültür ve Tanıtım Vakfı üyeleri ve şehrimizin kültür insanları ile bir araya geldi.

Elazığ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz, İstanbul ve Ankara’dan ilimize gelen ulusal televizyon ve gazetelerin temsilcileri, Ankara Elazığ Kültür ve Tanıtım Vakfı üyeleri ve şehrimizin kültür insanları ile bir araya geldi.

Yaklaşık üç gündür şehrin tarihi ve turistik yerlerini gezen ulusal televizyon ve gazetelerin temsilcileri ile Başkan Mücahit Yanılmaz kahvaltı programında bir araya geldi. Toplantıda Harput’un UNESCO listesine giriş süreci ve şehrin her alanda yapılan çalışmaları değerlendirildi.

Dünya Gazeteciler Günü’nü kutlayarak sözlerine başlayan Elazığ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz, konuşmasında Elazığ’ın El-Aziz ismiyle anılmasını daha çok beğendiğini kaydetti. Yanılmaz, “Şehirleri şehir yapan unsur, bulunduğu coğrafya ile birlikte orada yaşamış olan medeniyetlerdir. Bu çerçevede her tarihi eser her sanat eseri sadece o şehrin eseri değil esasında dünyanın ortak malıdır. Dünyanın ortak malı olan her kültür eseri sanat eserinin de bu çerçevede dünyaya tanıtılması ve dünyanın ilgi odağı haline getirilmesi gerekir. Paris'e giderken zaten çok özel olarak hazırlandık. Resimlerle, filmlerle Harput medeniyetini anlatan geniş bir sunum yaptık ve nihayetinde bu geniş sunumlar, anlatımlar neticesinde biz 31 Mayıs 2018 itibariyle Unesco'nun dünya geçici miras listesine alındık. Bu süreçte emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Birlikte hareket etmenin ortak çalışma kültürünü ortaya koymanın neticesini kısa sürede aldık. Biz Mayıs 2017'de müracaat ettik. Mayıs 2018 de Unesco'nun dünya geçici miras listesine alındık. Bu Türkiye'de bir rekordur. Bu yolun kolay bir yol olmadığını biliyoruz. Unesco'nun dünya kalıcı miras listesine girmenin kolay bir yol olmadığını hepimiz biliyoruz. Ancak biz her zaman zorluklara talip olduk en uzun yollar ilk adımla başlar diyerek bismillah dedik ve yola çıktık. Bu zorlukları aşacağımıza da inanıyoruz. Yazarlarımızın basın mensuplarımızın Harput ile ilgili Elâzığ ile ilgili köşelerine yazı yazmanız gazetelerinizle televizyonlarınızda haber yapmanız Harput’u Unesco'nun dünya kalıcı miras listesine girmesinde etkisinin çok fazla olacağına inanıyorum.”dedi.

Günümüzde çeşitli nedenlerle yok olma tehlikesiyle yüz yüze kalmış olan kültürel ve doğal değerlerin korunması ve yaşatılması için ve önemli boyutlarda uluslararası işbirliği olanaklarından yararlanmanın ancak müşteri çalışmalarla mümkün olabileceğini gördüklerini söyleyen Ankara Elazığ Kültür ve Tanıtım Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Çağlar, “ Bu açıdan bakıldığında ayakta kalabilmiş varlıkların gelecek kuşaklara taşınabilmesi ve bu mirasın bırakılabilmesinin tek yolunun ancak Dünya Mirası haline getirmesine kabul görmesiyle mümkün olduğunu görüyoruz”dedi.

Elazığ'da ilk defa geldiklerini ve üç gün boyunca tarihi turistik yerleri gezerek yerinde gördüklerini ifade eden DHA Londra muhabiri Aynur Tattersall Elazığ'ın Mücahit Yanılmaz gibi bir Belediye Başkanı olduğu için çok şanslı bir il olduğunu söyledi. Aynur Tattersall; “Başkan Yanılmaz’ın konuşmalarını dinledikçe heyecanını gördük bu çalışmaların yıllar önce yapılması gerekiyordu ancak geç de olsa başlanmış çok güzel bir çalışma ortaya çıkmış. Elâzığ’da büyüleyici bir manzara var büyük bir medeniyet üzerinde oturuyor ve Harput büyük bir miras. Biz anlıyoruz beraber çalışanlar anlıyor ama halka da çok iyi anlatılması gerektiğini düşünüyorum. Biz elimizden gelen her şeyi yapacağız. Davet ettiğiniz için Elâzığ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz’a teşekkür ediyorum.”

Ulusal düzeyde belgesel ve tanıtım filmleri çeken Elazığlı Erdem Noyan, bir buçuk aydır Elâzığ’da olduğunu ve çalışmalar yaptığını söyledi. Noyan, “yıllar önce ayrıldığım Elazığ'dan yıllar sonra geldiğimde gördüğüm Elâzığ, hem tarih hem kültür bakımından bambaşka”şeklinde konuştu

Bakmadan Geçme