• Haberler
  • Gündem
  • BakanTüfenkci Angola'ya Bakan Düzeyinde İlk Ziyareti Gerçekleştirecek

BakanTüfenkci Angola'ya Bakan Düzeyinde İlk Ziyareti Gerçekleştirecek

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci 11-12 Temmuz 2017 tarihlerinde Angola'nın başkenti Luanda'ya resmi bir ziyaret gerçekleştirecek.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci  11-12 Temmuz 2017 tarihlerinde Angola’nın başkenti Luanda’ya resmi bir ziyaret gerçekleştirecektir. Bu ziyaret ülkemizden Angola’ya gerçekleştirilecek Bakan düzeyinde ilk ziyaret olacaktır.

Ziyaret kapsamında 2008 yılında imzalanan Ticari, Ekonomik ve Teknik İşbirliği Anlaşması uyarınca tesis edilen Ticari, Ekonomik ve Teknik İşbirliği Karma Komisyonu 1. Dönem Toplantısı Gümrük ve Ticaret Bakanı Sayın Bülent Tüfenkci ve Angola Adalet ve İnsan Hakları Bakanı Sayın Rui Jorge Carneiro Mangueira eşbaşkanlıklarında gerçekleştirilecektir.

Karma Komisyon Toplantısı kapsamında ticari ve ekonomik gündem konularının yanı sıra, gümrük, sanayi, enerji ve madenler, çevre ve şehircilik, orman ve su, tarım, sivil havacılık,  sağlık, eğitim, lojistik, gençlik ve spor ile kültür ve turizm konuları da ele alınacak olup Toplantı neticesinde hazırlanacak Toplantı Tutanağı, Gümrük ve Ticaret Bakanı Sayın Bülent Tüfenkci ve Angola Adalet ve İnsan Hakları Bakanı Sayın Rui Jorge Carneiro Mangueira tarafından imzalanacaktır.

Gümrük Konularında Karşılıklı İdari Yardım Anlaşması, KOBİler Alanında İşbirliği Mutabakat Zaptı, Bilim Alanında İşbirliği Mutabakat Zaptı, Balıkçılık Alanında İşbirliği Anlaşması, Eğitim Alanında İşbirliği Anlaşması, Gençlik ve Spor Alanında İşbirliği Anlaşması’nın da Karma Komisyon Toplantısı gündeminde yer alması öngörülmektedir.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci’nin, Angola’da bulunduğu süre zarfında üst düzey görüşmeler gerçekleştirmesi ve Türkiye-Angola ticari ve ekonomik ilişkilerine ilişkin konuları gündeme getirmesi planlanmaktadır.

Afrika’nın en fazla ham petrol üreten ülkelerinden olan Angola’da petrol gelirleri, hükümet gelirlerinin yaklaşık %70’lik bölümünü ve ülke ihracatının neredeyse tamamını teşkil etmektedir. Elmas ihracı da ülke GSYİH’ye yaklaşık %5’lik bir katkı sağlamaktadır. Ülkede, yılda 6 milyon karat elmas üretilmektedir.

Angola ile ülkemiz arasındaki ticaret hacmi, 2016 yılında 134,8 milyon dolar olarak kaydedilmiştir. Bu tutarın 128,8 milyon dolarlık bölümü Angola’ya ihracatımızdan müteşekkildir. Angola’ya ihracatımızda başlıca ürünler Buğday unu, çimento mayalar ve tekstil elyafı mamulleridir.

Bakmadan Geçme