Ağbaba Elazığ Şeker Fabrikası'nda

CHP Genel Başkan Yardımcısı Malatya Milletvekili Veli Ağbaba Elazığ Şeker Fabrikası önünde yaptığı konuşmada “Amerika’nın ekonomi bakanı olsa ancak bu kadar Amerika’ya hizmet edebilirdi. ‘Ey Trump’ diyorlar, yakında Trump,  AKP Genel Başkanına üstün hizmet belgesi verirlerse şaşırmamak gerekir” Dedi.

Hükümetin şeker fabrikalarını satma kararı sonrası CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun talimatıyla Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba koordinasyonunda kurulan komisyon şeker fabrikalarını gezmeye devam ediyor. Heyet, Doğu Anadolu Şeker Fabrikaları ziyaretlerinin 20.sini Elazığ Şeker Fabrikasında gerçekleştirdi. Veli Ağbaba başkanlığında, Milletvekilleri  Kadim Durmaz, Burcu Köksal, Melike Basmacı, Okan Gaytancıoğlu, Turabi Kayan, Nurettin Demir, Şenal Sarıhan, Sezgin Tanrıkulu ve Özkan Yalım ile Parti Meclisi üyeleri Semra Dinçer, Gamze Pamuk Ateşli ve Pınar Uzun’dan oluşan heyetin Elazığ Şeker Fabrikası önündeki kitlesel basın açıklamasına, İyi Parti, Saadet Partisi ve Demokrat Parti temsilcileri, Şeker İş Sendikası başkan ve yöneticileri, STK temsilcileri ve çok sayıda işçi ve üretici katıldı.

14 FABRİKA KAPANIRSA EN AZ  BİN 575 KÖY BOŞALACAK

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, fabrika önünde yaptığı açıklamada, “Yurdun dört bir yanını gezdiklerini belirterek, “Ankara’da bir ittifak kurmaya çalışıyorlar, o ittifak kendi koltuklarını koruma ittifakı. Alpullu’dan Elazığ’a kadar millet de bir ittifak kurdu, o ittifakın ismi de vatan ittifakı, şeker ittifakı, ekmek ittifakı. Biz vatan için, Türkiye’nin çıkarları için her türlü siyasi görüşle yan yana durmakta büyük onur duyuyoruz.  Çünkü biz kendimiz için değil, Türkiye için şeker, vatan ittifakındayız. Özelleştirilen 14 fabrika Bin 575 köyden pancar alıyor. 47 bin 750 çiftçi bu köylerde pancar üretiyor. Eğer bu fabrikalar kapatılırsa Bin 575 köy boşalacak ”dedi.

HER YIL 60 MİLYAR FAİZ ÖDÜYORLAR, ŞEKER FABRİKALARI ZARAR EDİYOR DİYORLAR

Şeker fabrikaların kapatılmasının sadece fabrikada çalışanların problemi olmadığını kaydeden Ağbaba, “Bu problem tüm Türkiye’nin problemidir. Bu nedenl e ‘şekeri savunmak vatanı savunmaktır’ diyoruz. Şekeri savunmak Türkiye’yi savunmaktır. Anadolu insanının, üreticinin sağlığına zararlı üç şey var. Biri nişasta bazlı şeker (NBŞ), diğeri iliklerimize kadar sömürüyor ABD, diğeri de herkesin bildiği gibi AKP. Anadolu insanının sağlığına zararlı üç şey: AKP, ABD, NBŞ. ‘Şeker fabrikaları zarar ediyor’ diyorlar. Her yıl 60 Milyar faiz ödeyen hükümet zarar etmiyor mu? Hem bu kadar faiz ödüyorlar hem de şeker fabrikalarının zararından söz ediyorlar” şeklinde konuştu.

AMERİKAN’NIN EKONOMİ BAKANI ÜLKESİNE ANCAK BU KADAR HİZMET EDEBİLİRDİ

 “Nişansta bazlı şekerin %90’ınını Carcil diye bir firma üretiyor. Bu şeker fabrikalarının özelleştirilmesi talebi Amerika’dan ve Cargill isimli bu firmadan gelmiştir” diyerek konuşmasını sürdüren CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, “Bu nedenle şeker fabrikalarının satılması Amerika’ya teslim olmaktır. Tekeli 280 milyon dolara yandaşlarına sattılar. Onlarda 3 milyar dolara Amerika şirketine sattı. Türk çiftçisinin yıllarca emek verdiği tekel Teksaslı bir firmaya ait. Amerika’nın ekonomi bakanı olsa ancak bu kadar Amerika’ya hizmet edebilirdi. Ey Trump! Diyorlar. Yakında Trump,  AKP Genel Başkanı Erdoğan’a üstün hizmet belgesi verirlerse şaşırmamak gerekir” dedi.

HÜKÜMETİN KAFASI KARIŞIK

Ağbaba, “Hükümetin kafası karışık. Cumhurbaşkanının jöleli başdanışmanı ‘Cumhurbaşkanı şeker özelleştirilmesi kararını geri alabilir’ diyor. Ertesi gün hükümet sözcüsü ‘yok öyle bir şey’ diyor. Tarım bakanı ‘biz bu fabrikalardan bir kaçını alabiliriz’ diyor. Bir gün sonra başbakan onu tekzip ediyor. Hükümetin kafası karışık. AKP içinde de bu işin doğru olmadığını bile çok sayıda insan var. Bu satışı savunanlar yerli ve milli değiller. 14 yılda Zonguldak ili büyüklüğü kadar tarım arazisi yok edildi. Şimdi de şeker fabrikaları satılarak bir o kadar arazi yok edilecek” ifadelerini kullandı.

 ŞEKER FABRİKASI AÇAN TÜM SİYASETÇİLERİ RAHMETLE ANIYORUZ

Osmanlı tokatı diyorlardı, Osmanlı tokatından vazgeçtik. Şimdi çiftçiye, Türk milletine Amerikan tokadı vurmak istiyorlar. Bu tokadı yemeyeceğiz, onlara teslim olmayacağız. Hükümete Elazığ’dan bir kez daha sesleniyoruz, yol yakınken bu özelleştirmeden vazgeç. Türkiye de geçmişte siyasetçileri birleştiren tek şey şeker fabrikalarıydı. Bu fabrikaların kurulmasını sağlayan başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere , İsmet İnönü, Adnan Menderes, Süleyman Demirel, Necmettin Erbakan, Turgut Özal, Bülent Ecevit’i rahmetle anıyoruz. Hepsinin siyasi görüşü farklı ama hepsini birleştiren şeker fabrikaları oldu. Bu saydığım siyasetçilerin hepsi şeker fabrikasını kurmuştur.  Başbakan fabrikalar özelleştirilecek ama çalışmaya devam edecek diyor. Biz gittiğimiz her yerde başbakana çağrı yapıyoruz. Gel özelleştirilen fabrikaları beraber gezelim. Çalışıyor mu çalışmıyor mu görelim. Bir tane işçi var mı?”şeklinde konuştu.

Bakmadan Geçme