Ağbaba'dan 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Mesajı

CHP MALATYA MİLLETVEKİLİ VELİ AĞBABA

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba’nın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde kadın işçilerin durumuyla ilgili hazırladığı raporda çarpıcı sonuçlara yer verildi: Kadın işçilerin yüzde 93’ü sendikasız, işsizlik kadınlarda yüzde 33’lere kadar yükseldiği belirtildi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü  öncesi  “2018 Yılında Türkiye’de Kadın İşçilerin Durumu İle İlgili Rapor” hazırladı.

Ağbaba raporunda; “8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününün 163. Yıl dönümü . 8 Mart 1857’de New York’ta tekstil işçisi kadınlar, 16 saatlik çalışma saatleri, düşük ücret ve insanlık dışı çalışma koşulları sebebiyle greve çıkması ile başlayan mücadele 163 yıldır Dünya’nın her köşesinde devam etmektedir. Kadınlar dünyanın her bir yerinde eşitsizliğe, adaletsizliğe ve sömürü koşullarına karşı mücadele etmektedir. Ülkemiz de kadınlar bu yıl 8 Martı işsizliğin, iş yerlerinde sömürünün ve iş cinayetlerinin kıskacında karşılamaktadır” ifadelerine yer verildi.

“2018 yılında en az 2000 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirirken, iş cinayetlerinde en az 120 kadın işçi, adına kader dedikleri fıtrat dedikleri düzende göz göre göre ölüme gönderildi” denilen raporda, “2019 yılının Ocak ve Şubat aylarında ise iş cinayetlerinde yaşamını yitiren kadın işçi sayısı ise 20 olarak kayıtlara geçti. 2017 yılında en az 116 kadın işçi yaşamını yitirirken, 2016 yılında ise en az 98 kadın işçi çalışırken yaşamını yitirdi. Son üç yılda iş cinayetlerinde toplam 334 kadın emekçi yaşamını yitirdi. Türkiye işçi cinayetlerinde olduğu gibi kadın işçi cinayetlerinde de AB ülkeleri arasında 1. Sıradadır.”denildi.

Kadınların çalışma yaşamındaki temel sorunlarının başında  güvencesiz çalıştırma ve sendika örgütlülüğü geldiği belirtilen raporda  “Türkiye’de resmi sendikalaşma oranı her ne kadar yüzde 14’lerde görülse de esas sendikalaşma oranı yüzde 11’ler civarındadır. Yani Türkiye çalışan her 100 işçiden 11’inin bir sendikaya üyeliği bulunmaktadır. Kadın işçilerin ise neredeyse yüzde 93’ü sendikasız olarak çalışmaktadır. Yani ülkemiz de çalışma yaşamında yer alan her 100 kadın işçide yalnızca 7’sinin sendika üyeliği bulunmaktadır. Kadın emekçilerinin yüzde 26’sı ise çalışma yaşamında güvencesiz olarak çalışmaktadır. Yine kadın işçilerin çalışma yaşamında ki en büyük sorunları; uzun çalışma süreleri, düşük ücretler ve iş yerlerinde uğradıkları ayrımcılıklardır. Kadın işçilerin yüzde 72’si çalışma yaşamlarından yaşadıkları bu sorunlar nedeni ile şikâyetçi olduğunu belirtmektedir. Kadın işçilerin büyük bir bölümü ise iş yerlerinde mobinge ve psikolojik baskıya maruz kalmaktadır” ifadelerine yer verildi.

Bakmadan Geçme