Ağbaba, 'Zorunlu Arabuluculuk Yasal Hak Gaspıdır'

BU YASA 'GİT SÜRÜN GERİ MAHKEMEYE GEL' YASASIDIR

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Emek Büroları Koordinatörü Veli Ağbaba, “Zorunlu arabuluculuk işçinin haklarının yasalarla gasp edilmesidir”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İşçi Sendikaları ve STK’lardan sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Emek Büroları Koordinatörü Veli Ağbaba, TBMM Genel Kurulu’nda görüşülen İş Mahkemeleri Kanunu Tasarısı’nı sert sözlerle eleştirdi. Ağbaba, kamuoyunda ‘Arabuluculuk Yasası’ olarak bilinen yasanın işçinin tazminat ve ücret, işverenin de alacak ve tazminat davaları açmadan önce arabulucuya başvurmasını zorunlu kıldığını belirterek “Düzenlemeyle işçinin kıdem, ihbar gibi tazminat ve fazla mesai hakları, yıllık izin gibi ücretleri için mahkemeden önce arabulucuya gitmesi zorunlu hale getiriliyor.AKP sayesinde yasayla yasal hak aramak yasaklanıyor” dedi.

ZAYIF HALKA İŞÇİLER

Ağbaba, Türkiye’de binlerce uyuşmazlık konusu varken iş uyuşmazlıklarının zorunlu olarak arabulucuya havale edilmesinin tek gerekçesinin işçilerin sahipsizliğinden kaynaklı olduğunu belirterek “Sendikalı işçiler sendikaları üzerinden  hukuki destek alabilir, ancak ülkemiz sendikasız işçiler cenneti. 13,5 milyon işçinin yüzde 88 i hiçbir sendikaya üye olmadan çalışıyor. Bu işçilerin haklarını kim savunacak? Emekçinin yargıya gitmesini engelleyip, işveren ile pazarlığa oturtulması çalışma yaşamında yeni/önlenemez ve daha büyük krizleri beraberinde getirecektir.” ifadelerini kullandı.

KIDEM TAZMİNATI HAKKI BİLE PAZARLIK KONUSU YAPILIYOR

İş mahkemelerinin kuruluş görev ve yetkilerini yeniden düzenleyen tasarıya göre arabulucuya başvuru yapılmadan dava açılmış ise bu davanın reddedileceğini kaydeden Ağbaba, “Zorunlu arabuluculuk işçinin haklarının hukuk eliyle gasp edilmesidir. Türkiye’de yaşayan tüm bireylerin ihlâl edilen bir hakkını koruması için mahkemeye müracaat etme hakkı olmasına rağmen, AKP çıkarmak istediği bu yasayla işçilerin bu hakkını elinden almak istiyor.İşçinin,  kıdem tazminatı hakkı bile bir pazarlık konusu yapılmak isteniyor.Ayrıca, iş mahkemelerinin iş yükünün arabuluculuk yolu ile giderileceğini söylemek toplumun aklıyla alay etmektir. Yasa, zaten yıllarca mahkeme kapılarında sürünen işçiye ‘git biraz da arabulucunun kapısında sürün,sonra mahkemeye gel” demekten farkı yoktur” dedi.

İŞÇİNİN HAKKINA, ALACAKLARINA GÖZ KONULUYOR

İşçinin emeğine, hakkına, alacaklarına göz koyan bu yasaya sonuna kadar karşı olduklarını belirten CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, getirilmek istenen sistemin işçiyi korumaktan uzak, adalete ulaşmasını güçleştirici nitelikte olduğunu belirterek CHP olarak, işçi sendikaların 'hayır' dediği böyle bir sisteme 'evet' demeyeceklerini kaydetti. “Ülkemizde yaratılan bozuk düzende işverenle işçinin eşit olmadığı ortadadır”diyen Ağbaba, “Arayı bulmaya zorlanacak işçilerin yasalarla elde ettiği hakları masada elinden alınacak veya en iyi ihtimalle tırpanlanacaktır. Saray’ın iktidarı ilk günden bu yana emekçilerin karşısında olduğu gibi bugün de darbeyi emekçilere vuruyor.”ifadelerini kullandı.

Bakmadan Geçme