Ağbaba, 'Üreticinin Zararları Tesbit Edilmeli, Kayıplar Karşılanmalı'

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, geçtiğimiz haftalarda Malatya genelinde meydana gelen ve hasar tespit çalışmaları devam eden zirai dondan dolayı zarar gören üreticilerin kayıplarının karşılanmasını istedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, geçtiğimiz haftalarda Malatya genelinde meydana gelen ve hasar tespit çalışmaları devam eden zirai dondan dolayı zarar gören üreticilerin kayıplarının karşılanmasını istedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Mart ayının son haftası Malatya genelinde meydana gelen don nedeniyle başta Akçadağ olmak üzere tüm ilçelerde üreticilerin büyük zarara uğradığını, zarar tespitinin en kısa sürede bitirilerek üreticileri kayıplarının karşılanmasını istedi.

İNCELEMELER BİR AN ÖNCE BİTİRİLMELİDİR

Ağbaba, yazılı açıklamasında, Malatya’da 24-25 Mart tarihlerinde meydana gelen soğuk havalardan kaynaklı bazı bölgelerde don olayının yaşandığını belirterek, “İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün açıklamalarına göre başta Akçadağ olmak üzere Yeşilyurt, Arguvan, Arapgir, Darende, Doğanşehir, Hekimhan, Kuluncak İlçelerinde tomurcuk evresinde, Yazıhan, Kale ve Battalgazi,Doğanyol, Kale ve Pütürge İlçelerinde çiçek ve küçük meyve evresindeki kayısı ağaçları soğuk havanın etkisiyle zarar görmüştür.Üreticiler zararlarının büyük olduğunu, bir yıllık emeklerinin soğuk havanın etkisiyle yok olduğunu söylemektedir. Tarım İl ve İlçe Müdürlükleri ile TARSİM eksperlerinin ihbar gelen yerlerde incelemelerini bir an önce bitirmeli, zarar şeffaf bir şekilde kamuoyuna açıklanmalıdır. Yıllardır ürettikleri ürün yüzlerini güldürmeyen üreticilerin zararları karşılanmalıdır.”dedi.

TARSİM SİSTEMİ ÜRETİCİ LEHİNE DEĞİŞTİRİLMELİDİR

Ağbaba, açıklamasının devamında “AKP don ve dondan kaynaklı zararların karşılanması için üreticilerin ürünlerini TARSİM'e sigortalatmasını istiyor. Sorunu TARSİM'e havale ediyor.Ama TARSİM'in şartları Malatyalılara pek uymuyor.Primlerinin yüksekliği, hasar tespitindeki anlaşmazlıklar, geçmişte yaşadığı tecrübeler ve hayal kırıklığı, üreticiyi, TARSİM'den kaçırıyor. Bu kaçışı yıllara göre yapılan poliçe sayılarından net bir şekilde görebiliriz. TARSİM sistemi mutlaka üretici lehine değiştirilmelidir” ifadelerini kıullandı.

Bakmadan Geçme