Ağbaba, 'Ülke Tek Adam Eliyle Göz Hapsine Alınmak İsteniyor'

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, 'Yeni güvenlik yasası ile ülke tek adam eliyle göz hapsine alınmak isteniyor' dedi.

TBMM Genel Kurulu’nda görüşülen güvenlik yasası kamuoyunda tartışılmaya devam ediyor. Kalıcı OHAL rejimi olarak değerlendirilen,  valilere verilen yetkiler, gözaltı sürelerinin uzunluğu gibi konularda sert eleştiriler getirilen yasa tasarısı ile ilgili CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba yazılı bir açıklama yaptı.

Ağbaba açıklamasında, “AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada seçim vaatleri arasında yer alan OHAL sürecinin sona erdileceğine dair verilen sözleri yerine getirdiklerini belirtirken, gerektiğinde tekrardan OHAL ilan edileceğini de açıklamış oldu. Bir nevi Erdoğan tek adam rejimine giden süreçte sımsıkı sarıldığı OHAL kanunlarına gerektiğinde tekrar başvurabileceğini belirtmiştir. Yani  yeni rejimin sürekli bir OHAL ve tek bir kişinin iradesine bağlı bir  rejimden ibaret olduğunu da kendisi itiraf etmiştir. Meclis’de görüşülen ‘’ yeni güvenlik yasası’’ ile tıpkı Erdoğan’ın itiraf ettiği gibi ülkemizde OHAL rejimi artık kalıcı bir hale getirilmek istenmektedir.AKP’nin meclisten geçirmek istediği yasa ile Türkiye artık adeta dikta rejimlerini aratmayacak bir şekilde, hukukun hak ve özgürlüklerin tamamen askıya alındığı bir ülkeye dönüşecek, tüm toplum tek adam rejimince potansiyel suçlu olarak görülecektir” dedi.

SÜREKLİ OLAĞANÜSTÜ HAL YÖNETİMİ

“Meclis oturumunda kabul edilen Valiliklerin yeni görev ve yetkileri ülkemizin despotik bir rejim anlayışı ile yönetileceğinin açık kanıtıdır”diyen Veli Ağbaba, “ Valiler kendilerine tanınan yeni yetkiler çerçevesinde bundan sonra ‘’Kamu düzeni veya güvenliğinin olağan hayatı durduracak veya kesintiye uğratacak şekilde bozulduğu ya da bozulacağına ilişkin ciddi belirtilerin bulunduğu hallerde, 15 günü geçmemek üzere ildeki belirli yerlere girişi ve çıkışı kamu düzeni ya da kamu güvenliğini bozabileceği şüphesi bulunan kişiler için sınırlayabilecektir’’.Ayrıca Valiler belli yerlerde veya saatlerde kişilerin dolaşmalarını,  toplanmalarını, araçların seyirlerini düzenleyebilecek veya kısıtlayabilecektir.Valilere verilen bu yetkilerin tek bir anlamı vardır oda ülkenin sürekli bir Olağan Üstü Hal rejimi altında yönetilmesidir” ifadelerini kullandı.

TOPLUMA GÖZDAĞI VERİLİYOR

Toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununda yapılması ön görülen değişiklikler ile  topluma adeta göz dağı verilmek istendiğini belirten CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, “Anayasal demokratik bir hak olan gösteri ve toplantı hakkı yeni dönemde adeta birer suç unsuru olarak gösterilmek istenmektedir. Yeni yasaya göre açık alanlarda düzenlenmek istenen toplantılar ile yürüyüşler gece vaktinin başlamasıyla  dağılacak şekilde, kapalı yerlerdeki toplantılar ise saat 24.00'e kadar  yapılabilecektir. Toplantı ve gösteri yürüyüşünün gece vaktinin başlamasından sonra  devam edeceği konusunda geçerli neden bildirilmişse açık yerlerde yapılan  toplantı ve gösteri yürüyüşlerinin dağılma saati  en büyük mülki amirinin  kararıyla en geç saat 24.00'e kadar uzatılabilecektir. Ayrıca “yeni güvenlik yasası’’ ile göz altı süreleri 12 güne çıkartılırken,haklarında soruşturma başlatılan kişilerin eşleri ve çocuklarıda gözetim altında tutulacak,haklarında bilgi ve belge toplanacaktır. Bu şekilde yeni rejim de toplum adeta birer gözetim toplumuna dönüşecek, ülke tek adam eliyle göz hapsine alınacaktır. Korku ve baskı rejimi gündelik olağan bir hale gelecek, gerektiğinde insanlar her türlü tehditle sindirilmeye çalışılacaktır” dedi.

KENDİ GELECEKLERİ İÇİN OHAL’İ SÜREKLİ HALE GETİRMEK İSTİYORLAR

“Tüm bu uygulamaların hepsi ülkemiz demokrasi tarihinin kara bir lekesi olan darbe dönemlerini ne yazık ki aratamayacak niteliktedir ”diyen Ağbaba, “Tüm toplum olarak 21.YY’da demokratik ve çağdaş bir ülke yerine ne yazık ki tek bir kişiye bağlı totaliter bir rejim altında yaşamaya mahkum kalacağız. Cumhurbaşkanı Erdoğan İsrail’in Yahudi ulus devleti politikalarına sert bir şekilde karşı çıkadursun, tüm toplumu tek bir kişinin keyfiyetine bağlı ve kendi baskı politikalarını ne yazık ki görmezden gelmektedir. AKP ve Saray ülkemizi bugün 140 yıl öncesi Abdülhamit devri istibdat rejimine dönüştürmeye çalışmakta ve Ortadoğu ülkelerine benzer otokratik bir rejim kurmayı amaçlamaktadırlar. OHAL sürecini kalıcı hale getirmesinde ki tek amaçları ise  şüphesiz ki kendi gelecekleri içindir.” İfadelerini kullandı.

Bakmadan Geçme