Ağbaba: 'İşsizlik Fonu İşçiler İçindir Yandaşlar İçin Değil'

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, işsizlik sigortası fonundan faydalanamayan binlerce işsiz için kanun teklifi verdi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, işsizlik sigortası fonundan faydalanamayan binlerce işsiz için kanun teklifi verdi. 
Ağbaba: “ Türkiye’de son dönemde işsiz sayısı 8 milyona ulaşmışken işsizlik maaşı bağlanan kişi sayısı, işsiz sayısının %10’una bile erişememektedir. İşsizlerin %90’ı işsizlik maaşı alamamaktadır. Bunda işsizlik maaşından yararlanma koşullarının ağırlığı neden olmaktadır. Kişinin hizmet akdinin feshinden önceki son 120 gün içinde prim ödeyerek sürekli çalışmış olması ve son üç yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olması gerekmektedir. 600 gün en alt sınır olmakla birlikte bağlanan işsizlik ödeneği de kademeli olmaktadır ve son üç yıl tam çalışılmış olsa dahi 10 aydan fazla işsizlik maaşı ödenmemektedir. Keza son 120 gün kesintisiz çalışma şartını sağlamak da çoğu işçi için kolay olmamakta, özellikle istihdamdaki hareketliliğin yüksek olduğu orta ve küçük ölçekli işyerleri düşünüldüğünde, birçok işçi sırf 120 gün çalışma şartını sağlayamadığı için işsizlik maaşından faydalanamamaktadır. Verdiğimiz Kanun teklifi ile işsizlik maaşının kapsamını genişletmiş oluyoruz böylece işsizliğin hat safhada olduğu bir ortamda biraz olsun rahatlama sağlayacağını düşünüyoruz. İşsizlik fonu işsizler için kullanılmayacaksa hiçbir hükmü de manası da yoktur. Buradan kendine, yandaşlarına kaynak yaratmaya çalışmak işçiye yapılacak en büyük yanlıştır, ihanettir.”

Veli Ağbaba’nın verdiği kanun teklifiyle; 
İşsizlik maaşı alma süresi 10 aydan 16 aya çıkarılmaktadır. 
İşsizlik Sigortası Fonunun gelirlerinin işsizlik maaşı ödemeleri dışında başka finansmanlar için kullanılmasına da engel olacak bir düzenleme getirilmektedir. 
İşsizlik maaşı alma şartlarından son 120 gün kesintisiz çalışma şartı 1 aya indirilmektedir.
Son üç yılda 600 gün prim ödemiş olma şartı 180 güne düşürülmektedir. 
Prime göre kademeli işsizlik maaşı süreleri de uzatılmaktadır.

Teklifin tam metni ektedir. 

VELİ AĞBABA

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI

Bakmadan Geçme