1.Su Kayıpları Kontrolü Çalıştayı Sonuç Bildirgesi

Malatya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi

Malatya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ) Genel Müdürlüğü’nün ev sahipliği yaptığı Türkiye Belediyeler Birliği ve Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen “1. Su Kayıpları Kontrolü” Çalıştayı’nın sonuç bildirgesi açıklandı.

 

“MASKİ Başarılı Bir Çalıştaya Daha Ev Sahipliği Yaptı”

            Ölçülebilir Alt Bölge(DMA) kapsamında Malatya merkezde yaptığı yatırımlarla kayıp kaçak su kullanımını engelleyen MASKİ Genel Müdürlüğü su kayıp kaçaklarını en hızlı azaltan kurum oldu. Yaptığı altyapı yatırımlarının yanı sıra akademik eğitimleri de önemseyerek birçok eğitim ve çalıştaylara katılıp aynı zamanda eğitimler ve çalıştaylara ev sahipliği yapıyor. Türkiye’de örnek bir kurum olan MASKİ 81 ilin belediyelerini Malatya’da ağırladı. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü tarafından yapılan incelemeler sonucunda Türkiye’de su kayıp kaçak oranı yüzde 50’nin üzerinde olduğu tespit edildi. Bunun üzerine ülkemizin su temini altyapısını yenileyip yeni işletme teknikleri kullanarak su kayıp kaçaklarını yüzde 10’un altına düşürülmesi planlanarak çalışmalara başlandı.  

 

“Deneyimli Hocalar Bilgi Paylaşımı Yaptı”

        26-27 Ekim 2017 tarihinde Malatya’da gerçekleşen Çalıştayın 1. gününde; Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Dr. Yakup Karaaslan,  Prof. Dr. Habib Muhammetoğlu,  Prof. Dr. Ayşe Muhammetoğlu ve MASKİ İçme Suyu Daire Başkanı Fatih Mehmet Durmuşçelebi tarafından yapılan sunumlar yapıldı. Yapılan sunumlarda Yönetmelik, Tebliğ ve Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından hazırlanmış olan Su Kayıplarının Kontrolü El Kitabında yer alan hususlar ve bunlara ilişkin tecrübeler aktarıldı. 2. Gününde aynı tempo ile devam eden çalıştayda; Akdeniz Üniversitesi’nden Prof. Dr. Habib Muhammetoğlu, Prof. Dr. Ayşe Muhammetoğlu ve Uzman Dr. İ. Ethem Karadirek, Sakarya Su ve Kanalizasyon İdaresi’nden Hüseyin Cinal, İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi’nden Erdal Baran, Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi’nden Erkan Sarı, MASKİ Genel Müdürü Doç. Dr. Özgür Özdemir, Antalya Su ve Atıksu İdaresi’nden İsmail Demirel, Bursa Su ve Kanalizasyon İdaresi’nden Önder Pazarcık ve Kocaeli Su ve Kanalizasyon İdaresi’nden Yılmaz Görmüş tarafından sunumlar gerçekleştirildi.  Yapılan sunumların ardından soru cevap kısmı yapılarak çalıştay sonlandırıldı.

 

“7 Maddede Çalıştayın Özeti”

            Malatya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdare (MASKİ) Genel Müdürlüğü’nün ev sahipliği yaptığı 2 gün yoğun tempo ile gerçekleşen 1. Su Kayıpları Kontrolü Çalıştayı sonucunda çıkarılan sonuç Su Yönetimi Genel Müdürlüğü tarafından açıklandı. 26-27 Ekim Su kayıp- Kaçakları Kontrolü Çalıştayı çıktıları;

·         Yerel Yönetimler Bakanlığı kurularak kontrolün daha iyi sağlamalı,

·         İSKİ Kanunu ve Yönetmeliği güncellenerek Su Kanal İdareleri yeniden yapılandırılmalı,

·         Su Kanalizasyon İdareleri Bünyesinde Su Kayıp ve Kaçakları Kontrol Dairesi kurulmalı,

·         Yağmursuyu drenajı yatırım ve işletme hizmetleri yasal düzenleme ile su kanal idarelerine verilmeli,

·         İndirimli su tariflerinden faydalanmalarını önlemek için, zengin tatil siteleri köy statüsünden çıkarılmalı

·         Küçük il ve ilçe belediyelerinin altyapı teknik elemanı, ekipmanı vb. konulardaki envanteri çıkarılmalı,

·         Küçük il ve ilçe belediyelerinin altyapı yatırım ve işletme sorunlarını çözmek için sağlıklı bir yönetim altyapısı kurulmalı ve finans kaynağı oluşturulmalı

 

Bakmadan Geçme